Сироп з м'яти: смачний десерт своїми руками - як приготувати м'ятний сироп в домашніх умовах

Сироп з м’яти: смачний десерт своїми руками – як приготувати м’ятний сироп в домашніх умовах

М’ята, завдяки високому вмісту ефірних масел, володіє дуже сильним освіжаючим смаком. Сироп, приготовлений на її основі, є прекрасним доповненням до різноманітних десертних страв, випічки і напоїв. Сьогодні ми розглянемо основні способи приготування цих ласощів.

Вибір м’яти і її підготовка

Існує досить велика різноманітність сортів м’яти: садова, кучерява, польова і, звичайно ж, перцева. Використовувати для приготування сиропу можна будь-який сорт, але перевагу, все ж, варто віддавати перцевій м’яті. Цей сорт має найбільш виражений аромат і пекучий освіжаючий смак.

Перед тим як приступити до готування, зібрану м’яту промивають в холодній воді і сушать на бавовняних або паперових рушниках. При необхідності, якщо заготовка буде робитися тільки з листової маси, з просохлих гілочок зривають листочки.

Сироп з м'яти

Три основних способи приготування сиропу зі свіжої м’яти

Спосіб № 1 – рецепт від Мармеладної Лисиці

  • листя м’яти – 100 грам;
  • цукровий пісок – 500 грам;
  • вода чиста – 1 стакан.

Сироп, зроблений цим способом, виходить насичено зеленого кольору.

Чисті і гарненько просохлі листя м’яти, подрібнюють невеликими шматочками і поміщають в миску, відповідного розміру. Зелену масу пересипають 250 грамами цукрового піску, перемішують, накривають кришкою і залишають на столі на 12 – 20 годин. Цукор, володіючи гідрофільними властивостями, втягує з м’ятної нарізки всі ефірні речовини і сік.

Коли маса гарненько настоїться, починають готувати сироп. Для цього частину цукру змішують з водою і проварюють до загустіння 20 хвилин. Після цього в миску з киплячою рідиною додають зацукровану м’яту і вимикають вогонь. Дерев’яною лопаткою акуратно перемішують масу, домагаючись повного розчинення кристалів. Після цього каструльку закривають кришкою. Маса повинна природним чином охолонути. На це піде, приблизно, 3 – 4 години.

Сироп з м'яти

Охолоджене м’ятне пюре пробивають блендером до однорідності. Сито ставлять на чисту миску, покривають його 3 – 4 шарами марлевої тканини і починають процедуру проціджування ароматної маси.

Якщо використання м’ятного сиропу розраховане на найближчі пару місяців, то солодку рідину відразу розкладають по банках. Якщо ж готовий сироп планується до тривалого зберігання, то його потрібно ще раз поставити на вогонь, прокип’ятити пару хвилин і розлити по стерильним пляшках.

Мармеладна Лисиця в своєму відео розповість про всі подробиці цього рецепта

Спосіб № 2 – з лимонною кислотою

  • гілочки м’яти – 150 грам;
  • цукровий пісок – 500 грам;
  • вода чиста – 250 мілілітрів;
  • лимонна кислота ½ чайної ложки.

М’ятний сироп, приготований за цим рецептом, виходить світло-зеленого кольору, більше схожим на мед, але всі смакові якості і корисні властивості зберігаються в повному обсязі.

У цьому рецепті листя не обривають, а використовують цілі гілочки. Їх зрізають на відстані 15 – 25 сантиметрів від верхівки, промивають, і просушують на тканині.

Підготовлену сировину розрізають на кілька частин, закладають в невелику каструльку, і заливають холодною водою. Вміст миски проварюють протягом 10 хвилин під щільно закритою кришкою. Потім вогонь вимикають, а м’ятному відвару дають постояти від 10 до 24 годин. М’яту після цього слід вийняти. Для цього її гарненько віджимають руками. Щоб відвар вийшов прозорим, його проціджують через дуже дрібне пластикове сито, застелене марлею.

Сироп з м'яти

У прозорий відвар додають цукор і варять 15 хвилин. За хвилину до відключення вогню в сироп додають кислоту. Гарячим, сироп розливають по невеликих банках і закривають кришками.

Ірина Хлєбнікова на своєму каналі наочно продемонструвала виготовлення м’ятного сиропу

Спосіб № 3 – Сироп з сушеної зелені м’яти

  • висушена сировина м’яти – 50 грам;
  • цукор – 500 грам;
  • вода – 250 мілілітрів.

Сушену м’яту можна придбати в будь-якому аптечному пункті або використовувати власні заготовки. Сировину попередньо розминають руками, а потім заливають окропом. Миску щільно закривають кришкою і загортають махровими рушниками. У такому вигляді настій повинен повністю охолонути. Проціджують масу через потрійний шар марлі. Ароматну заготовку доповнюють цукром і ставлять на вогонь. Час кип’ятіння 10 – 15 хвилин.

Загусла масу розливають по пляшках і відправляють на холод.

Сироп з м'яти

Термін зберігання сиропу

Десерт, закритий в стерильні банки, може зберігатися до року. Сироп, який розфасовували без дотримання строгих правил консервації, зберігають в холодильнику до 6 місяців.