Сироп з кульбаби знаходить все більше поціновувачів. Зовні цей десерт нагадує мед, тому більшість його так і називають. Звичайно ж, смак так званого меду з кульбаб відрізняється від натурального, але вміст корисних речовин в ньому майже однаковий. Якщо вживати настій з цих квіток щоранку по 1 чайній ложці, то можна перемогти в боротьбі з вірусами та різними простудними захворюваннями. Також цей сироп нормалізує травлення та обмін речовин. Люди, які мають захворювання печінки чи жовчного міхура, застосовують кульбабовий мед в цілях профілактики, коли перебіг хвороби загострюється.
Інгредієнти: Вода, Кульбаба, Лимонна кислота, Цукор
Зміст
Як і коли збирати кульбабу для сиропу
Заготовлювати сировину для приготування сиропу необхідно під кінець травня або в першій половині червня. Бажано, щоб квіти росли на екологічно чистій території, віддаленій від проїжджої частини та від виробничих підприємств.
Зривати слід лише голівки кульбаб, якнайближче до основи квітколожа. Оброблюванням сировини слід займатися якнайскоріше, тому що через годину-дві вони почнуть закриватися і їх буде важче від’єднувати зеленої частини.
Існує декілька основних рецептів, за якими сироп можна варити як і з очищених пелюсток, так і з цілих бутонів.
Два способи приготування сиропу з цілих бутонів
За цим рецептом можна використовувати неочищені суцвіття. Головне, відривати стебло під саму головку. підготовлену сировину необхідно промити в кількох водах, а перед тим, як готувати квітки варто замочити у холодній воді, щоб позбутися гіркуватості, яка є в кульбабовому соку.
Спосіб перший
- 300 штук квіток кульбаби;
- 1 кілограм цукрового піску;
- 1 літр води.
Квіти слід залити окропом і варити 25 хвилин на мінімальному вогні, під щільно закритою кришкою. Після цього, плиту слід вимкнути, а масу залишити під кришкою на 24 години. Настій з квіток кульбаби за цей період набуде темного насиченого кольору. Квіти необхідно вийняти з рідини та процідити через густе сито.
Після цього, у відвар треба додати цукровий пісок та відправити його на середній вогонь на 20 хвилин. За цей час він повинен стати густим.
Спосіб другий
Готуючи за цим рецептом необхідно підготувати такі ж інгредієнти та в такій же кількості, як і в попередньому, а технологія приготування тут уже інша. Чисті бутони слід залити холодною водою та поставити на плиту. З того часу як маса закипить, вона повинна тушкуватися 50-60 хвилин на повільному вогні, під кришкою. Потім, відвар повинен самостійно остигнути на це піде приблизно 3-4 години. Після того, як пройде зазначений час, квітки необхідно процідити. Потім, в отриманий сироп слід додати цукру та відправити його на повільний вогонь на 1-2 години.
На відео ролику від Валентини Сидорової варто ознайомитись з детальним рецептом приготування кульбабового сиропу з цілих бутонів:
Способи заготівлі кульбабового сиропу з пелюсток
Сироп, який готують з пелюсток дуже схожий на мед, через те що має світло-жовтий колір.
Насамперед, бутони необхідно промити та просушити на рушниках, після цього процесу пелюстки легше буде відокремлювати від головок. Для цього можна скористатися ножицями або відривати пелюстки просто руками. Зрізати їх потрібно до самого квітколожа.
Спосіб перший
- 400 грамів кульбабових бутонів;
- 500 мілілітрів води;
- 1 кілограм цукрового піску.
Спочатку слід приготувати сироп (воду з цукром помістити на плиту на 10 хвилин). Потім до густої маси слід вкинути пелюстки (без листочків) та варити все разом 15 хвилин. Після цього, плиту варто вимкнути, а тягучу масу залишити остуджуватись. Щоб сироп мав прозорий відтінок, його слід процідити через сито. Макух можна застосувати при приготуванні киселю.
Спосіб другий
Готуючи за цим рецептом знадобляться такі ж складники, як і для попереднього способу.
Пелюстки слід залити водою (250 мл) та відправити на мінімальний вогонь на 3-4 хвилини. Потім, маса повинна настоятись під кришкою 8-10 годин. Після цього, її треба процідити через густе сито або марлеву тканину.
З води та цукру, що залишилися необхідно зварити густий сироп. До гарячої рідини необхідно влити кульбабовий відвар і варити все разом 10-15 хвилин на мінімальному вогні. Цього часу вистачить, для того щоб маса перетворилася в стан, який нагадує мед.
Кульбабовий десерт з ароматичними добавками
Урізноманітнити смак сиропу з кульбаби можна, додавши до нього під час приготування (саме в період варіння), ароматні інгредієнти (гвоздику, ваніль, корицю, корінь імбиру, м’яту, мелісу, сік лимону чи апельсину).
Такі продукти переважно додаються за смаком. Якщо брати за орієнтир обсяги інгредієнтів в рецептах, розглянутих вище, то ароматичні добавки рекомендується застосовувати в таких кількостях:
- третина десертної ложки меленої кориці або 1 трубочку кори;
- третину імбиру у вигляді порошку або 2 кільця свіжого кореня;
- пів чайної ложки ванільного цукру або невелику щіпку натурального ваніліну;
- суху м’яту або мелісу слід додавати за смаком;
- по 1 лимону або апельсину буде достатньо.
Класти декілька добавок одночасно не рекомендується. Якщо важко зупинити свій вибір на чомусь одному, то варто спробувати приготувати сироп з кожним з інгредієнтів окремо та надалі використовувати лише його.
Як зберігати сироп
Кульбабовий сироп необхідно ще гарячим розливати в стерильну тару та герметично закупорювати кришками. За такої умови та при зберіганні десерту в холодному місці, він буде придатним до споживання протягом 1 року.
Також сироп можна заготовити для приготування з ним, в майбутньому, різноманітних коктейлів. Для цього, його необхідно заморозити в пластикових формочках для льоду.