Червона калина – благородна ягода, яка з давніх-давен цінувалася за свої численні цілющі властивості. Калина допомагає боротися із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і сечостатевої системи. Але, все ж, основний її «плюс» для більшості людей в тому, що вона здатна підтримувати імунітет в тонусі в період загострення сезонних вірусних захворювань. І це не жарт, калина дійсно допомагає!
Інгредієнти: Ванілін, Ванільний цукор, Вода, Калина, Цукор
Смак калини досить специфічний, тому в свіжому вигляді її вживають рідко. Зимові заготовки з калини, за рахунок додавання цукру або іншого підсолоджувача, роблять смак ягоди набагато м’якше і приємніше. Готують з калини варення, повидла і пастилу, а також вичавлюють з ягід сік або закочують в банки сиропи. У цій статті ви знайдете п’ять кращих рецептів приготування корисного сиропу з калини.
Зміст
Збір і підготовка калини
Збирають ягоду після перших заморозків. Зазвичай це вже в листопаді місяці. Прихоплена першим морозом, ягода набуває солодкуватий смак. Калину збирають з дерева цілими гронами, а потім, безпосередньо перед переробкою, знімають плоди з гілочок.
Якими б не здавалися чистими ягоди, їх необхідно обов’язково промити в трохи теплій воді. Від інтенсивного фізичного впливу калина деформується, щоб цього уникнути, її миють у великій каструлі або просто обполіскують відразу в друшляку. Калину обсушують на паперових серветках або на решітці сита.
Кращі рецепти калинового сиропу
Сироп з калини без варіння
Якусь кількість ягід калини пропускають через прес соковижималки. Отриманий сік зважують. Співвідношення цукру і калинового соку – 1:1. Щоб цукор краще розійшовся, сироп можна трохи прогріти на вогні, не доводячи до кип’ятіння. Також масу можна залишити при кімнатній температурі на кілька годин. В цьому випадку цукор також добре розчиниться.
Перш ніж розлити сироп по пляшках, тару миють і стерилізують. Ємності зберігають в холодильнику протягом місяця.
Лірін Ло на своєму каналі пропонує ознайомитися з рецептом швидкого приготування калинового сиропу без варіння
Густий сироп з калини з лимонною кислотою
З калини віджимають сік. На літр свіжовіджатого соку беруть 2 кілограми цукру і 2 чайних ложки «лимонки». Цукор змішують з соком і варять масу на вогні 5 – 7 хвилин. Після цього вводять лимонну кислоту і кип’ятять сироп ще хвилину.
Щоб отримати більш прозорий концентрат, масу проціджують через пару шарів марлі. У теплому вигляді десерт розливають по пляшках і зберігають у темному місці. Відправляти такий сироп на холод не обов’язково.
Прозорий калиновий сироп
Калину заливають водою так, щоб рідина повністю прикрила ягоди. Миску ставлять на мінімальний вогонь, і проварюють калину до розм’якшення. Буде достатньо 15 – 20 хвилин. Після цього на дрібне сито кладуть марлю, складену в декілька шарів. Проварену калину виливають на сито і залишають на ніч, не віджимаючи плоди.
На наступний день кількість яскраво-червоного соку заміряють літровою банкою. На кожен літр соку відміряють 1 кілограм цукру. Інгредієнти змішують, і кип’ятять масу протягом 15 – 20 хвилин до загустіння. Перед фасуванням сироп ще раз проціджують через марлю.
Калиновий сироп з ваніліном
Ягоди проварюють в невеликій кількості води, а потім віджимають через марлю. Сік, віджатий з ягід калини, дає осад, тому, щоб приготувати з нього максимально прозорий сироп, його відстоюють. Через 3 години спокою, м’якоть калини випаде в осад. Верхню прозору частину рідини зливають в іншу ємність, заміряючи її кількість. На 1 літр рідини додають 1,5 кілограма цукру і ванілін на кінчику ножа. Ванілін також можна замінити ванільним цукром. Масу ставлять на вогонь для того, щоб кристали цукру розчинилися. Гарячий сироп розливають по банках і закупорюють пробками або кришками.
Медовий сироп з калини
Ягоди калини в сирому вигляді перетирають через щільне металеве сито. Шкурки та насіння не викидають. Їх надалі заварюють в чай або використовують для приготування киселю.
В густий калиновий сік додають натуральний мед. Краще, якщо він буде рідкий. В такому випадку він простіше і швидше розчиниться. Якщо мед зацукрувався і загус, то його попередньо прогрівають на водяній бані. Медовий сироп з калини зберігають в холодильнику протягом місяця. Вживати такий десерт можна, як в кулінарних, так і в лікувальних цілях. Для профілактики застуди та грипу досить приймати по 1 столовій ложці сиропу в день.