Червоні кетяги горобини кожної осені радують око всіх навколо. Це дерево, яке плодоносить неймовірно корисними ягодами, росте майже повсюдно. Але шкода, що більшість не звертає уваги на це вітамінне джерело. З червоної горобини можна приготувати варення, настої та сиропи, які здатні допомогти людям вилікувати серце, печінку та нирки. У статті йтиметься про рецепти сиропу, для якого знадобляться свіжі, заморожені та, навіть, сушені ягоди горобини.
Інгредієнти: Вода, Цукор, Червона горобина
Зміст
Правила збору горобини
Збирати плоди можна у два етапи.
Перший етап випадає на вересень. Це саме той період, коли ягода встигла набути свого максимального розміру та накопичила велику кількість вітамінних елементів. Збирати цінні плоди варто цілими кетягами. Найлегше це зробити з допомогою гострого ножа. Така горобина може зберігатися протягом кількох тижнів в прохолодному приміщенні, тобто, якщо не має часу переробити її відразу ж, то вона буде придатною для цього ще довго після зривання з дерева. Вересневі ягоди мають гіркуватий смак. Саме ця якість горобини подобається любителям десертів з неї.
Ті, кому до вподоби солодкуватий присмак ягід горобини, повинні дочекатися перших приморозків, тоді вона саме така. У таких ласунів, у цей період є досить спритні конкуренти в цій справі, тобто птахи, які чекають пізньої осені, щоб поласувати плодами. Часто вони встигають першими з’їсти горобину, тому краще не ризикувати та зайнятися її заготівлею у вересні. Щоб позбутися гіркуватості, можна заморозити їх в морозилці.
Використовувати можна свіжозібрану, засушену та заморожену горобину.
Рецепти горобинового сиропу зі свіжих ягід
Рецепт № 1
Насамперед ягоди слід зірвати з гілочок, перебрати та старанно помити. Потім, помістити у велику посудину та залити холодною водою. Плоди треба ретельно перемішати руками та злити воду, що набула темного відтінку. Так потрібно робити доти, доки вода не буде прозорою.
Готові ягоди треба зважити, щоб орієнтуватися скільки варто використати інших складників. На 1 кілограм горобинових плодів потрібно взяти 1 кілограм цукру та 500 мілілітрів чистої води.
Ягоди слід помістити в киплячий цукровий сироп, коли на масі появляться перші бульбашки, плиту необхідно вимкнути, а посудину накрити кришкою та залишити настоюватися горобину протягом 8-10 годин. Коли ягоди охолонуть їх ще раз необхідно прогріти на вогні (вони не повинні закипіти). Після цього, ягідну масу потрібно процідити через марлеву тканину. Плоди не варто викидати, вони можуть бути заваркою до чаю або комусь буде до вподоби ласувати оригінальним сухим варенням.
Рецепт № 2
Щоб приготувати за цим способом необхідно підготувати:
- 600 грамів горобинових ягід;
- 600 грамів цукру;
- 2 склянки води.
Перебрані та миті ягоди потрібно помістити в каструлю, в якої широке дно, налити до них 100 мл води та відправити на максимальний вогонь. Плоди повинні бланшуватися протягом 3 хвилин. Після цієї маніпуляції горобину слід відкинути на друшляк, а потім перетерти через сито. В результаті вийде сік густої консистенції, який необхідно налити в гарячий цукровий сироп (600 гр. цукру та 2 склянки води).
Масу треба варити 5 хвилин, а потім ще гарячою її варто перелити в стерильну тару.
Сироп із заморожених ягід горобини
Перед приготуванням горобину потрібно розморозити. Протягом перших 5 годин ягоди з морозилки треба помістити в холодильник в плюсовий відсік. До кінця вони повинні розморожуватись при кімнатній температурі. Для приготування за цим рецептом знадобиться 1 кг замороженої горобини.
Спочатку треба змішати 700 гр цукрового піску та 200 мл води. Розчин слід помістити на плиту, а коли цукор розчиниться до нього можна вводити розморожені плоди. Вони повинні варитися протягом 5 хвилин. Після цього, посудину слід закрити кришкою та залишити масу до тих пір, доки вона не охолоне повністю.
Потім сироп необхідно процідити через густе металеве сито та ще раз довести до кипіння. Після появи першої бульбашки його необхідно розлити в стерильну скляну тару та щільно закупорити кришками.
Сироп з сушеної горобини
Звичайно ж, сушена горобина продається в кожному аптечному пункті, але краще її заготовити, в такому вигляді, в домашніх умовах. Для приготування сиропу за цим рецептом знадобиться 100 грамів сухих плодів горобини. Насамперед треба скип’ятити півтора літра води та залити нею ягоди. Потім варто добряче загорнути посудину з ними теплим рушником та залишити їх настоюватись на 6 годин. Після цього, горобину потрібно процідити через друшляк чи сито. До ароматної води слід додати 1 кілограм цукру та відправити масу на середній вогонь, доки вона не стане густою. У гарячому вигляді сироп необхідно розлити в підготовлену, відповідним чином, скляну тару.
Сергій Комілов підготував легкий у приготуванні відео рецепт густого, смачного та дуже корисного сиропу з червоної горобини на основі меду:
Термін придатності домашнього сиропу
Сироп, приготовлений власноручно, можна зберігати як при кімнатній температурі, так і в холодильнику. Якщо заготівлю планується вживати протягом зимного періоду, то сироп необхідно обов’язково заливати в стерильну тару та закатувати кришками, ошпареними кип’ятком. Такий продукт придатний до вжитку протягом 1 року. У теплому приміщенні сироп може зберігатися лише до 2 тижнів.