Сироп з фіалок - як приготувати "страву королів" в домашніх умовах

Сироп з фіалок – як приготувати “страву королів” в домашніх умовах

Іноді, читаючи французькі романи, ми бачимо згадки про вишукані ласощі королів – сироп з фіалок. Відразу уявляється щось ніжне і чарівне з надзвичайним кольором і смаком. Мимоволі замислюєшся – хіба це можна їсти?

Не тільки можна, а й треба. Нехай ми не королі, але і в наших лісах ростуть не менш запашні фіалки, так чому б не порадувати себе королівською стравою? Тим більше, що «Квіткова кулінарія» багата сюрпризами та несподіваними знахідками і знайти застосування сиропу з фіалок можна завжди.

Які фіалки можна вживати в їжу?

Кімнатні – не можна категорично. Так само, не купуйте запашні букетики в квіткових крамницях. Якщо ці фіалки вирощували в теплицях спеціально для букетів, напевно їх обробляли пестицидами. Якщо вже самі не можете вибратися до лісу, пошукайте бабусь у метро, які торгують цими чарівними квітами.

Як приготувати сироп з фіалок

Отже, у вас є кілька букетиків, з яких можна зварити сироп. Промийте букетики, обтрусіть з них воду і обірвіть квіти від стебел.

сироп з фіалок

Тут потрібно бути особливо уважним. Адже зелені чашолистки дадуть свій смак, а це смак звичайної трави.

На 1 склянку води потрібно:

  • Одну жменю квітів фіалки;
  • 200 гр. цукру;
  • Лимон, або ваніль можна додати, але не перестарайтеся, інакше переб’єте смак і аромат фіалки.

У класичному варіанті сироп готують так:

Складіть квіти в глиняну ступку і дерев’яним товкачем розітріть гарненько пелюстки. Прикрийте кашку з фіалок тканиною і нехай стоять до ранку.

На наступний день зваріть сироп з води з цукром і залийте киплячим сиропом пелюстки.

Знову накрийте тканиною і залиште до повного охолодження сиропу та знебарвлення пелюсток.

Процідіть сироп через ситечко і залийте його в пляшку.

Як показує практика, пелюстки не обов’язково подрібнювати, і чудовий сироп виходить і без цього. Тому, представлю вам ще один рецепт, більш сучасний. Він швидший і простий.

Складіть підготовлені квіти в скляну баночку і залийте їх окропом.

сироп з фіалок

Накрийте баночку щільною тканиною і нехай стоїть до повного охолодження.

сироп з фіалок

Потім, злийте воду, в якій стояли фіалки в каструльку, додайте цукор і варіть, як звичайний сироп – до повного розчинення цукру і потрібної густоти.

сироп з фіалок

Кольором сиропу можна «грати», спробуйте, поекспериментуйте в різних пляшечках. Фіалковий сироп змінює свій колір, в залежності від кількості лимонного соку, який ви в нього додаєте.

сироп з фіалок

Але якщо хочете фіалковий колір, то звичайно, краще нічого не додавати і залишити його, як є.

Для чого можна використовувати фіалковий сироп?

Його можна додавати в будь-який десерт. Але фіалка не любить конкуренції, тому, якщо ви прикрашаєте десерт фіалкою, то інші фрукти і сиропи тут будуть зайвими.

сироп з фіалок

Як приготувати сироп з фіалок, дивіться на відео: