Іноді, читаючи французькі романи, ми бачимо згадки про вишукані ласощі королів – сироп з фіалок. Відразу уявляється щось ніжне і чарівне з надзвичайним кольором і смаком. Мимоволі замислюєшся – хіба це можна їсти?
Не тільки можна, а й треба. Нехай ми не королі, але і в наших лісах ростуть не менш запашні фіалки, так чому б не порадувати себе королівською стравою? Тим більше, що «Квіткова кулінарія» багата сюрпризами та несподіваними знахідками і знайти застосування сиропу з фіалок можна завжди.
Зміст
Які фіалки можна вживати в їжу?
Кімнатні – не можна категорично. Так само, не купуйте запашні букетики в квіткових крамницях. Якщо ці фіалки вирощували в теплицях спеціально для букетів, напевно їх обробляли пестицидами. Якщо вже самі не можете вибратися до лісу, пошукайте бабусь у метро, які торгують цими чарівними квітами.
Як приготувати сироп з фіалок
Отже, у вас є кілька букетиків, з яких можна зварити сироп. Промийте букетики, обтрусіть з них воду і обірвіть квіти від стебел.
Тут потрібно бути особливо уважним. Адже зелені чашолистки дадуть свій смак, а це смак звичайної трави.
На 1 склянку води потрібно:
- Одну жменю квітів фіалки;
- 200 гр. цукру;
- Лимон, або ваніль можна додати, але не перестарайтеся, інакше переб’єте смак і аромат фіалки.
У класичному варіанті сироп готують так:
Складіть квіти в глиняну ступку і дерев’яним товкачем розітріть гарненько пелюстки. Прикрийте кашку з фіалок тканиною і нехай стоять до ранку.
На наступний день зваріть сироп з води з цукром і залийте киплячим сиропом пелюстки.
Знову накрийте тканиною і залиште до повного охолодження сиропу та знебарвлення пелюсток.
Процідіть сироп через ситечко і залийте його в пляшку.
Як показує практика, пелюстки не обов’язково подрібнювати, і чудовий сироп виходить і без цього. Тому, представлю вам ще один рецепт, більш сучасний. Він швидший і простий.
Складіть підготовлені квіти в скляну баночку і залийте їх окропом.
Накрийте баночку щільною тканиною і нехай стоїть до повного охолодження.
Потім, злийте воду, в якій стояли фіалки в каструльку, додайте цукор і варіть, як звичайний сироп – до повного розчинення цукру і потрібної густоти.
Кольором сиропу можна «грати», спробуйте, поекспериментуйте в різних пляшечках. Фіалковий сироп змінює свій колір, в залежності від кількості лимонного соку, який ви в нього додаєте.
Але якщо хочете фіалковий колір, то звичайно, краще нічого не додавати і залишити його, як є.
Для чого можна використовувати фіалковий сироп?
Його можна додавати в будь-який десерт. Але фіалка не любить конкуренції, тому, якщо ви прикрашаєте десерт фіалкою, то інші фрукти і сиропи тут будуть зайвими.
Як приготувати сироп з фіалок, дивіться на відео: