Смачні солодкі дині просто зваблюють нас своїм ароматом. Хочеться зберегти їх як можна довше. Господині придумали багато рецептів зимових заготовок з них. Одна з них – сироп з дині. Готувати його можна кількома способами і всі вони детально описані в цій статті. Приєднуйтесь до нас і ваші зимові запаси поповняться смачною заготовкою динного сиропу.
Інгредієнти: Вода, Диня, Лимон, Цукор
Зміст
Як вибрати диню для сиропу
Сорти цієї культури відрізняються один від одного ступенем солодкості. Для сиропу, звичайно ж, краще брати дині з солодкою ароматною м’якоттю. Також, підійдуть перезрілі екземпляри, не пошкоджені гниллю, і такі, що не змінили свій смак.
Колір, забарвлення і форма плодів не мають ніякого значення. По цим показникам диню можна брати будь-яку.
Підготовка баштанної культури до подальшої переробки зовсім проста. Її добре промивають губкою з мильним розчином і протирають насухо рушниками.
Всі продукти в розглянутих нижче рецептах беруться з розрахунку чистої ваги дині, тобто, без нутрощів і шкурки. Щоб добути м’якоть, диню спочатку розрізають на половини, потім, видаляють кісточки з волокнами і, в останню чергу, знімають шкірку. Для зручності роботи, шматочки ріжуть на дрібні сегменти або кубики.
Про всі секрети вибору «правильної» солодкої дині розповідає канал «Umeloe TV».
Три рецепти приготування сиропу з дині
Спосіб № 1 – Без використання цукру
Будь-яку кількість м’якоті дині віджимають з використанням марлевої тканину або пропускають крізь прес соковижималки. Відібраний сік ставлять на вогонь і доводять до кипіння. У гарячому вигляді рідину проціджують крізь найдрібніше сито або подвійний шар марлі. Проціджений сік знову повертають на вогонь і починають уварювати. Надалі, вся процедура варіння сиропу полягає в періодичному помішуванні маси і знятті з неї пінки. На це піде, як мінімум, година часу. В результаті, сироп повинен загуснути і стікати з ложки тонкою цівкою.
Гарячий сироп розливають у пляшки невеликого обсягу і закупорюють їх кришками. Перед фасуванням тару обов’язково стерилізують, а кришки кип’ятять.
Спосіб № 2 – З цукром і соком лимона
Два кілограми динної м’якоті ріжуть невеликими кубиками. До дині додають свіжовіджатий лимонний сік і кілограм цукру. Нарізку перемішують і залишають на добу відстоюватися. Якщо в приміщенні дуже жарко, то на ніч миску з продуктами поміщають у холодильник.
З плином часу диня дасть велику кількість соку. Його зливають в варильну каструльку і починають уварювати до загустіння. Це станеться досить швидко. Уже через 10-15 хвилин динний сироп буде повністю готовий.
Спосіб № 3 – На основі цукрового сиропу
У літрі води розчиняють 600 гр цукру. Каструлю з сиропом ставлять на вогонь і кип’ятять 10 хвилин. У киплячу солодку заготовку закладають 1,5 кілограма дрібно нарізаною стиглої дині. Масу доводять до кипіння і відключають вогонь. Сироп прикривають кришкою і дають настоятися до повного охолодження. Приблизно через 5-6 годин повністю охолоджену заготовку повертають на плиту.
Масу проварюють 15 хвилин на середньому вогні і знову вимикають. До наступного етапу варіння кришкою каструлю не закривають.
Як тільки сироп охолоне, його в останній раз проварюють протягом чверть години. Шматочки дині виймають і подають як самостійний десерт, а сироп що залишився проціджують крізь дрібне сито. Перед фасуванням в пляшки, готову заготовку ще раз доводять до кипіння.
Добавки до дині
Сироп можна готувати з ягідно-фруктової суміші. При цьому, ягоди можна використовувати заморожені. Дуже добре поєднується з динею малина, вишня і чорна смородина.
Крім ягід і інших фруктів, смак сиропу можна відтінити листочками м’яти, меліси або розмарину.
Як і де зберігати сироп з дині
Готовий десерт зберігають в холодильнику або будь-якому іншому прохолодному місці. При обранні місця для зберігання слід враховувати і те, що баночки і пляшечки з заготовкою слід оберігати від потрапляння прямих сонячних променів. При дотриманні цих умов сироп з дині може зберігатися до року.
Динний сироп також заморожують. Ароматні кубики солодкого льоду будуть дуже доречні при приготуванні різних напоїв і коктейлів. Наприклад, їх можна додати в мінеральну воду, молоко або чай.
Якщо вам сподобалась ідея заготовок з дині, то спробуйте приготувати на зиму, також, смачний динний сік або джем.