Сироп з чорної бузини: рецепти приготування смачних ласощів з плодів і суцвіть бузини

Сироп з чорної бузини: рецепти приготування смачних ласощів з плодів і суцвіть бузини

Існує безліч сортів бузини, але основних різновидів дві: бузина червона і бузина чорна. Однак безпечні в кулінарних цілях плоди тільки чорної бузини. Ця рослина також має цілющі властивості. Сиропи, виготовлені з плодів і квітів чорної бузини, допомагають в боротьбі з простудними і вірусними захворюваннями, зміцнюють травний тракт і борються з «жіночими» хворобами.

Однак, сироп застосовують не тільки в якості лікарського зілля. Це десертне блюдо прекрасно поєднується з млинцями, оладками, морозивом і сирними запіканками. З сиропу також готують чудові прохолодні напої, додаючи його в звичайну або мінеральну воду.

У цій статті ми розглянемо основні рецепти приготування сиропу з бузини в домашніх умовах.

Сироп з суцвіть бузини чорної

Рецепт з цедрою і соком лимона

Для приготування сиропу знадобиться 30 запашних суцвіть бузини чорної. Гілочки споліскують у воді, позбавляючись від решти комах в суцвіттях. Потім їх розбирають на більш дрібні суцвіття, для зручності готування. Основну стеблинку викидають.

Сироп з бузини

У сотейнику готують цукровий сироп. Для цього змішують 2 літри води і 2 кілограми цукру. Після того, як кристалики цукру розчиняться, в сироп додають цедру і сік 2 великих лимонів. Масу кип’ятять, а потім знімають з вогню. У гарячий сироп поміщають квіти бузини, прикривають їх плоскою тарілкою і притискають вантажем. Важливо, щоб суцвіття повністю занурилися в сироп. У такому вигляді миску залишають при кімнатній температурі до повного охолодження. Після, її прибирають в холодильник на добу. Через зазначений час миску дістають, сироп з квітами перемішують, і знову відправляють на холод. Процедуру повторюють 3 рази. Після того, як сироп максимально настоїться на квітах, його проціджують. Роблять це через кілька шарів марлі.

Сироп з бузини

Подібний рецепт представлений каналом «Смачний діалог з Оленою Баженовою»

Швидкий рецепт з лимонною кислотою

Суцвіття бузини (25 штук) промивають і обсушують на паперових рушниках. Готують сироп, змішуючи цукор з водою. У киплячу рідину закладають суцвіття, і вогонь відразу ж вимикають. Під кришкою настоюють квіти до повного охолодження рідини (години 3 – 4). Після цього бузину відкидають на сито, а сироп ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Як тільки рідина закипить, бутони знову поміщають в цукровий розчин. Масу знову остуджують під кришкою. Сироп кімнатної температури в останній раз проціджують і розливають по пляшках. Не можна, звичайно, назвати цей метод виготовлення сиропу супер швидким, але, у всякому разі, він займає не три доби, як у попередньому випадку.

Сироп з бузини

Сироп з ягід бузини

Без додавання води

Для цього рецепта знадобиться тільки цукор і ягоди. Продукти беруть в рівному співвідношенні. У миску з широким дном поміщають бузину шаром 1 – 2 сантиметри. Зверху їх засипають цукровим піском. Шари чергують до тих пір, поки продукти не закінчаться. Миску прикривають кришкою і відправляють в холодильник. Через 2 – 3 дні цукор повністю розчиняється, а з ягід виділяється велика кількість соку. Масу відкидають на друшляк, але не віджимають. Сироп зливають в пляшку, а ягоди сушать і, в подальшому, заварюють в чай.

Сироп з бузини

Сироп на воді

Півкіло ягід чорної бузини проварюють 15 хвилин в 500 мілілітрах чистої води. Утворений сік зливають, проціджуючи через сито, і додають до нього склянку цукру. Масу проварюють протягом 3 хвилин, і відключають вогонь.

Канал «FOODожнік» в своєму відео детально розповість про досвід приготування сиропу з плодів бузини

З соком лимона

1 кілограм перебраних ягід чорної бузини поміщають в ємність з широким дном. Миску ставлять на маленький вогонь і прогрівають 15 хвилин. За цей час ягоди полопаються, і виділиться велика кількість соку. Сік зливають через сито, не віджимаючи м’якоть ягід. До нього додають 1 кілограм цукру і сік 1 лимона. Всі продукти кип’ятять протягом 1 хвилини і розфасовують у стерильні банки.

Сироп з бузини

З імбиром і корицею

Склянку бузини перебирають і промивають. Ягоди заливають таким же об’ємом холодної води, додають столову ложку натертого кореня імбиру і половину чайної ложки меленої кориці. Варять бузину з прянощами 10 хвилин, потім природним чином остуджують і пропускають крізь сито. У охололий сік додають 150 грам цукру і розчиняють його, знову нагріваючи масу. Гарячий бузиновий сироп розливають по стерильним ємностям і закручують кришками.

Сироп з бузини

Сироп з сушених ягід чорної бузини

Склянку сушених ягід заливають 2 склянками окропу. Миску ставлять на вогонь і кип’ятять 20 хвилин. Після цього бузину настоюють під кришкою протягом 6 годин. Відвар зливають через решітку. Проціджену масу змішують з половиною склянки цукрового піску і проварюють до розчинення кристалів.