Березовий сік – це смачний і корисний напій. А щоб він довго зберігався – з нього можна зробити сироп, рецепти якого ми вам зараз розкажемо.
Інгредієнти: Березовий сік, Лимон, Цукор
Березовий сироп без цукру
Оскільки в березовому соку багато цукру, в сироп його класти не треба. Достатньо лише випарувати воду.
Візьміть широку каструлю з пласким дном, до половини налийте сік та поставте на вогонь.
Попереджаємо, що випаровувати треба довго, бо необхідно щоб концентрація цукру становила 60-70 відсотків. А у звичайному соку концентрація всього 3 відсотка.
Під час випарювання буде постійно з’являтися піна, яку необхідно знімати шумівкою.
Сироп буде готовим коли стане тягучим, наче мед, а його колір перетвориться на бурштиновий.
Щоб отримати 1 літр сиропу, треба десь 100 літрів соку.
Не лякайтеся через такі великі цифри. Просто коли сироп буде уварюватися – доливайте в нього новий сік.
Для зберігання треба використовувати попередньо стерилізовану скляну тару. Залийте в неї сироп і закатайте кришками.
Такий сироп дуже корисний. На відміну від цукру, він не шкодить зубам, може навіть лікувати карієс, а ще, містить безліч вітамінів. Це чудова альтернатива меду або цукру.
Березовий сироп з цукром
Якщо ж ви не хочете довго уварювати сік, тоді можете додати цукор. Правда від цього сироп стане менш корисним та більш калорійним.
Спочатку профільтруйте сік через кілька шарів марлі. Потім перелийте в каструлю та доведіть до кипіння.
Кип’ятіть сік годину, знімайте піну а потім додайте цукор в пропорції: 1 склянка цукру на 1 літр соку.
Варіть сироп, доки він не стане, наче мед.
Потім закатайте сироп в стерилізованих скляних ємностях.
Щоб зробити сироп більш ароматним, можете використати лимон, родзинки, м’яту, або мелісу. Але кладіть ці додатки в невеликих кількостях, щоб не перебити смак, а розкрити його.
І, наостанок, відео, присвячене приготуванню домашнього сиропу: