Сироп з базиліка: рецепти приготування - як зробити сироп з червоного і зеленого базиліка швидко і просто

Сироп з базиліка: рецепти приготування – як зробити сироп з червоного і зеленого базиліка швидко і просто

Базилік – дуже ароматна пряна рослина. Залежно від сорту, смак і запах зелені може змінюватися. Якщо ви є її великим шанувальником і знайшли для себе застосування базиліка в багатьох стравах, то ця стаття, напевно, виявиться для вас цікавою. Сьогодні ми поговоримо про сироп, який готується з базиліка.

Який базилік використовувати для сиропу

Існує класифікація базиліка, що розрізняє його за колірною гамою на зелений і фіолетовий. Обидва види дуже популярні. Фіолетовий базилік містить більшу кількість ефірних масел, що робить його більш яскравим на смак і різким на запах.

Сироп з базиліка

Залежно від головної ароматичної нотки, розрізняють базилік з гвоздичним, перцевим, карамельним, лимонним, анісовим, ментоловим і навіть ванільним ароматом. Існують також сорти, що поєднують в собі суміш, наприклад, гвоздичного і перцевого аромату.

Сироп можна робити з будь-якого виду і сорту базиліка. Все залежить тільки від того, які смакові переваги вам близькі. Головне правило – рослина повинна бути свіжою, без сухих листочків. Порушення даного табу додасть вашому сиропу легкий присмак сіна.

Як підготувати базилік

Куплений або зрізаний з власного городу базилік гарненько обполіскують під проточною водою. Щоб гілочки позбулися зайвої вологи, їх промокають паперовими рушниками або дають час на природну сушку в затінку на протязі. Однак, затягувати з цим не варто, так як ніжна зелень починає швидко в’янути.

Чисті гілочки перебирають, відокремлюючи від них листя. Саме листова частина буде використовуватися для приготування сиропу. Решту стебел просушують в електросушарці або на повітрі в тіні, потім подрібнюють, і застосовують в якості сухої приправи.

Сироп з базиліка

Рецепти приготування сиропу

Сироп з зеленого базиліка – ароматна казка

  • листя базиліка – 200 грам (без гілочок);
  • цукровий пісок – 1,1 кілограм;
  • великий лимон – 1 штука;
  • вода – 0,5 літра.

Лимон ретельно промивають щіткою і віджимають з нього сік. Шкірку подрібнюють смужками або колечками товщиною 0,5 – 1 сантиметр. У сотейнику або невеликій каструльці готують цукрово-лимонний сироп.

Після того як рідина прокипить 5 хвилин додають листя зеленого базиліка. Масу витримують на вогні ще 25 хвилин під кришкою, а потім дають охолонути природним чином.

Солодкий настій проціджують через дрібне ситечко і знову ставлять на вогонь. Перед розфасовкою в стерильні банки, сироп ще раз кип’ятять хвилини 3 – 4.

Сироп з базиліка

Сироп з червоного базиліка з лимонною кислотою

  • листочки червоного базиліка – 150 грам;
  • вода – 2 літри;
  • цукровий пісок – 1500 грам;
  • лимонна кислота – 2 столових ложки.

Чисті листи нарізають дрібними шматочками, закладають в миску, засипають лимонною кислотою і гарненько переминають за допомогою вилки. Як тільки базилік дасть сік, додають 1 склянку білого цукру і ще раз перемішують дерев’яною ложкою. Ємність з продуктами щільно закривають кришкою і відправляють в холодильну камеру на добу.

Із залишків цукру і води варять сироп. У нього додають ароматизовану масу з миски, перемішують і кип’ятять 20 хвилин. Після цього вогонь вимикають, а вмісту каструлі дають охолонути протягом 4 – 5 годин.

Готовий сироп проціджують через кілька шарів марлевої тканини. Прозору рідину з червонуватим відтінком ставлять знову на вогонь і прогрівають протягом 40 хвилин.

Сироп з базиліка

Сироп з базилікового напою

  • листочки базиліка – 150 грам;
  • вода – 1,5 літра;
  • лимон – 1 штука (великий);
  • цукровий пісок – 1 кілограм.

Зі свіжого базиліка виходить прекрасний освіжаючий напій. Для його приготування листя подрібнюють вручну або ножем, заливають соком одного лимона і пересипають 3 столовими ложками цукру. Масу добре перетирають до утворення соку і додають воду.

Після цього напій проварюють на середньому вогні 4 – 5 хвилин і охолоджують. На заключному етапі рідину пропускають через дрібну решітку з марлею. Подають напій в охолодженому вигляді з часточкою лимона.

Сироп з базиліка

Щоб приготувати сироп, залишки цукрового піску додають в ½ літра отриманого напою. Масу кип’ятять 25 – 30 хвилин.

Канал «Anush The Blogger» більш докладно розповість про приготування напою з базиліка

Як зберігати базиликовий сироп

Сироп можна законсервувати на зиму, розливши його в гарячому вигляді по ідеально чистим продезинфікованим банкам і щільно закупоривши  кришками. У такому вигляді заготовка може зберігатися протягом року в прохолодному затемненому місці.

Інший варіант зберігання сиропу – заморозка. Базилікові крижані кубики будуть чудовим ароматним доповненням до різних коктейлів і десертів з морозива.