Чайна троянда – це не просто ніжна і красива квітка. В її пелюстках міститься величезна кількість вітамінів і мікроелементів. Тому, багато господинь навесні, традиційно, готують варення з ароматних рожевих пелюсток. У заготовках, що пройшли термічну обробку (варіння), велика частина вітамінів втрачається. Хочу поділитися з вами рецептом трояндового варення без варки. Використав покроково оформлений рецепт з фото та відео-рецепт, ви дізнаєтесь як заготовити на зиму ароматне, смачне і корисне сире варення з чайної троянди.
Інгредієнти: Лимон, Пелюстки чайної троянди, Цукор
Складові заготовки:
- пелюстки чайної троянди – 400 гр;
- цукровий пісок – 4 склянки;
- лимони – 2 шт.
Як зробити варення з чайної троянди без варіння
Якщо ця прекрасна рослина росте у вас на присадибній ділянці, віддалено від запорошених доріг, то перед приготуванням цієї заготовки пелюстки можна не мити. Просто перебираємо їх від сміття, гілочок, комах і відбраковує потемнілі.
Рожеві пелюстки куплені на ринку, потрібно не тільки перебрати, але і промити під проточною водою, а потім, обсушити на паперовому рушнику.
Готувати сире варення ми будемо в посуді, що не окислюється. Підійде кераміка, скло, нержавіюча сталь і т.п.
І так, чисті пелюстки укладаємо в миску і зверху насипаємо цукор. Викладаємо шарами поки не закінчаться вихідна сировина.
Потім, вичавлюємо з лимона сік в окрему ємність. Слідкуємо аби до варення не потрапили кісточки лимона. Отриманим соком заливаємо пелюстки.
Перемішуємо і злегка розминаємо пелюстки з цукром і соком лимона. Цю процедуру можна робити руками або дерев’яною ложкою.
Далі, перетерту заготовку залишаємо на шість-дванадцять годин при кімнатній температурі. За цей час з трояндових пелюсток виділяється сік і маса зменшується в об’ємі.
На наступному етапі нам необхідно подрібнити масу за допомогою блендера або м’ясорубки.
Пам’ятайте, що рожеве трояндове варення окислюється, тому контакт з блендером або м’ясорубкою повинен бути мінімальним. Робимо все швидко.
Див. також: Смачне варення з чайної троянди і полуниці
Перемелені з цукром пелюстки чайної троянди перекладаємо в стерильну скляну тару, наповнюючи її до самого верху.
Зверху посипаємо сантиметровим шаром цукрового піску, який стане на заваді окисленню заготовки під час зберігання. Далі, закручуємо банки з холодним варенням чистими кришками і прибираємо в холодильник для подальшого зберігання.
Більш детально, як готувати варення з троянди без варіння дивіться у відео-рецепті від Мармеладний Лисиці.
Гарного всім настрою під час чаювання!