Свинина у власному соку готується з м’яса з жировим прошарком – саме такі шматки дають багато соку і виходять дуже ніжними. Для домашньої тушонки добре підійде лопатка, ошийок або жирний окіст з задньої ноги.
Як приготувати домашню тушонку зі свинини у власному соку.
Для того, аби приготувати домашню тушонку зі свинини у власному соку, треба підготувати м’ясо, а також банки, попередньо простерилізувавши їх. Наріжте шматочки м’яса відповідно до об’єму банки: якщо банка маленька – наріжте м’ясо маленькими шматочками, а якщо банка велика, то шматочки м’яса мають бути великі. Щільно заповніть банку м’ясом, не забудьте посолити його. Пропорції: на кілограм свинини від 5 до 10 грам солі.
Шматки м’яса в банці можна залити або бульйоном (попередньо відваріть з кісток і хрящів), або розсолом (слабким розчином). Посоліть в пропорціях: на літр рідини – 15 грам солі.
Замітка: залийте м’ясо густим бульйоном, аби воно, загуснувши, мало желеподібний стан, в якому м’ясо краще зберігатиметься.
Підготовані банки з м’ясом необхідно стерилізувати. Для цього їх треба опустити в каструлю з холодною водою, накрити чистими пропареними кришками і довести до слабкого кипіння. Літрові банки стерилізуємо 2 години 15 хвилин, а дволітрові – 3 години 30 хвилин.
Після стерилізації слід закупорити банки та дати їм охолонути.
Зберігати тушонку необхідно в холодному місці, наприклад, в холодильнику або підвалі.
Така заготівля зі свинини доповнить різні страви, такі як суп, борщ, рагу або гуляш, а також чудово підійде для начинки пирогів або млинців. Домашня тушонка надасть неповторний смак та аромат вашим смаколикам.
Див. Також відео: тушонка з свинини в автоклаві.