Сушка журавлини – як засушити ягоди журавлини в домашніх умовах

Ягоди журавлини – це справжнє джерело вітамінів. Їх дуже рекомендують їсти не тільки в сезон, а і протягом року. Тому кожного літа обов’язково варто робити заготовки журавлини на зиму. І щоб зберегти максимальну кількість корисних елементів та не витрачати багато часу на приготування, ми рекомендуємо вибрати такий спосіб заготовки, як сушка. Сушена журавлина така ж смачна і корисна, як свіжа. Її легко зберігати, а термін придатності становить не менше року.

Журавлина - цариця ягід

Є декілька простих та популярних видів сушки, про які ми зараз розкажемо. Журавлину сушать в мікрохвильовці, духовці, сушарці та на свіжому повітрі.

Основні правила підготовки журавлини до процесу сушіння

Для сушіння треба обирати тільки стиглі та цілі ягоди, які необхідно правильно обробити перед сушінням. Також рекомендовано скористатися цукром, аби зробити терпку журавлину більш солодкою.

журавлина

Щоб ви точно змогли зробити смачну заготовку, зараз ми більш докладно поговоримо про те, як правильно підготувати ягоди.

Попередній етап

Оскільки у журавлини дуже товста шкірка, такі ягоди сохнуть погано. А отже, їх треба зробити м’якшими. Для цього можна довести воду до кипіння та бланшувати в них помиті і перебрані ягоди протягом 1 хвилини. А якщо ви хочете зробити ягоди не такими кислими, тоді замочіть їх в цукровому сиропі і лишіть на 4 години. Потім відкиньте на друшляк, дайте стекти та починайте сушити.

410

До речі, коли ягоди проходять теплову обробку (але не варяться), вони зберігають набагато більше корисних елементів.

Способи сушки журавлини

У мікрохвильовці

Мікрохвильовка – це прилад, який дозволяє посушити ягоди дуже просто та швидко. Треба взяти діелектричну решітку (а якщо її нема – звичайну пласку тарілку), закрити бавовняною тканиною та викласти ягоди одним шаром.

журавлина

Далі ввімкніть мікрохвильовку на 3 хвилини, потім вимкніть і 1 хвилину перемішуйте ягоди. Далі знову ввімкніть на 3 хвилини. І знову вимкніть на 1 хвилину і перемішайте. Робіть так, аж доки ягоди повністю висохнуть. В середньому, така сушка займає 15-20 хвилини. Але процес може трохи затягнутися, якщо у вас не дуже потужна пічка або дуже цупкі ягоди. Але, все одно,  вам не доведеться сушити журавлину в мікрохвильовці аж надто довго.

В духовці

Спочатку візьміть деко, закрийте пергаментом та викладіть на нього попередньо оброблені ягоди (перед тим, як класти на деко, ягоди треба обсушити на паперових рушниках, якщо ви їх бланшували). Потім розігрійте духовку до 45-ти градусів за Цельсієм та дочекайтеся, коли ягоди трохи підсохнуть і після цього збільшіть температуру до 70-ти градусів за Цельсієм. В духовці журавлина сушиться не більше 7-и годин.

журавлина сушена

Не забувайте тримати дверцята духової шафи причиненими, аби повітря добре циркулювало.

У електросушарці

Якщо сушити журавлину в електросушарці, вона матиме природній колір і прекрасний аромат. Ягоди треба розкласти на піддони та поставити в електросушарку, ввімкнену на 55 градусів за Цельсієм.

67098663

В сушарці журавлина готується 40 годин. Не забувайте час від часу міняти лотки з ягодами місцями, аби вони підсушувалися рівномірно.

На повітрі

Щоб висушити ягоди на повітрі, спочатку підготуйте їх та розріжте навпіл. Далі візьміть листок фанери або дерев’яний піддон, закрийте пергаментом чи фольгою та висипте ягоди одним шаром. Також можна використати і піддон з решіткою.

сушка журавлини на відкритому повітрі

Ягоди можна сушити на горищі чи на балконі. Головне, щоб приміщення добре провітрюватися. Не забувайте раз на день перемішувати ягоди, аби вони не почали гнити.

Зберігання сушеної журавлини

Для зберігання сушеної журавлини підходить морозилка або темне прохолодне місце, наприклад підвал. В морозилці ягоди можна зберігати в пластикових контейнерах, а в підвалі – в скляних банках з кришками, які щільно закручуються.

зберігання журавлини

А якщо ви хочете зберігати журавлину в льняних мішках, тоді прослідкуйте, щоб в приміщенні не було волого.

В цьому відео лікар Олена Малишева розповідає про користь сушеної журавлини: