Сушені яблучка – це смачно та корисно. З них можна приготувати компот, їсти як солодощі та додавати в різні страви.
Інгредієнти: Яблука
Особливий плюс заготовок у вигляді сушених яблук в тому, що вам не доведеться витрачати гроші на цукор, додаткові інгредієнти. А також витрачати багато часу на стерилізацію, заморожування та інші процеси, які необхідні для інакших видів довгострокового зберігання продуктів.
Як правильно сушити яблука на сонці.
Щоб сушити яблука на балконі треба, власне, самі яблука та хороша сонячна погода. Що ж стосується розмірів плодів, то ви можете обирати різні, ті, які вам найбільше подобаються.
Яблука необхідно добре помити, просушити та видалити різноманітні пошкодження. Що ж стосується ширини шматочків, то можна різати так, як вам зручно. Але чим тонше будуть скибки – тим швидше висохне сушка.
Якщо у вас є комбайн з насадкою для шинкування – скористайтеся ним. Так ви значно прискорите процес.
Шматочки необхідно викласти тонким шаром на деко, накрити чистою марлею та поставити на сонці. Перемішувати такі яблука треба кожні 3-4 години. Вже через 2-3 доби вони будуть готові. Те, що сушку можна забирати – визначайте по стану яблук. Шматочки повинні бути гнучкими, мати запах в’яленого яблука.
До речі, якщо ви поріжете яблука широкими шматками, то вони будуть сушитися в 2-3 рази довше.
Як сушити яблука в духовці
Якщо можливості висушити яблука на сонці немає, або ви просто хочете зробити це швидше – тоді скористайтеся духовкою. Вона може бути як газовою, так і електричною – це не має значення.
Яблука треба підготувати так само, як і у випадку із сушіннням на сонці. Духовку розігрійте до 50-70 градусів за Цельсієм. Далі викладіть на деко пергамент, висипте на нього яблука, поставте в духовку та сушіть 3-4 години.
Сушіння в духовці швидше ніж на сонці, але яблука все ж таки втрачають частину свого аромату.
Для зберігання таких яблук найкраще підходять скляні банки з кришками. Але можна скористатися паперовими мішечками або мішками з тканини.
З сушки можна зробити компот, кисіль, начинку для пиріжків. Вона зберігає всі корисні елементи свіжих яблук і чудово смакує.