З сушеної вишні можна готувати взимку не тільки компоти. Сушена вишня може бути чудовою добавкою у випічку замість родзинок або просто ласощами (замість цукерок) для дітей і дорослих. Не знаєте як сушити вишню на зиму? Способів сушіння вишні є декілька і ви можете вибрати будь-який з них. А може і свій придумати! 🙂 Саме про те як сушити вишні на зиму в домашніх умовах легко та швидко я розповім сьогодні.
Інгредієнти: Вишня
Сушка вишні на свіжому повітрі
Це найпростіший спосіб для сушіння вишні з кісточками на компот. Тут плоди потрібно лише перебрати, вимити, розкласти на гратчасті піддоні і виставити на сонечко. На ніч піддони потрібно заносити додому. Процес це довгий, але не трудомісткий.
Однак, для начинки пирогів така вишня з кісточкою не підійде. Як бачите, природна сушка на свіжому повітрі це довго. Щоб соковиті ягоди по швидше позбавити сока сушіння потрібно прискорити. Зробити це можна за допомогою електросушарки або звичайною духовки.
Сушіння вишні в електросушарці
Промийте вишні, розсипте їх на деку і дайте їм трохи підвялитись. Можна включити духовку на 70 градусів і прогріти їх протягом 30 хвилин з відкритими дверцятами. Це полегшить видалення кісточок, а вишні під час видалення не будуть так сильно спливати соком. Приступаймо безпосередньо до видалення кісточки, намагаючись не сильно пошкодити цілісність ягідки.
Приготуйте сироп з 1 літра води, 0,5 кг цукру і 1 чайної ложки аскорбінової кислоти. Кислоту можна не додавати, але саме вона робить вишню прозорою і красивою.
Закип’ятіть сироп і бланшуйте вишні протягом 2-3 хвилин. Шумівкою діставайте їх і перекладайте у сито.
Коли сироп стече, покладіть вишню на решітку електросушарки, або на деко, застелене пергаментним папером.
У електросушарці відразу виставте температуру на 50 градусів. При такій температурі нехай ягоди сохнуть 2 години. Потім, слід підвищити температуру до 80 градусів і ще через 2 години знову знизити до 50 градусів.
У духовці сушка відбувається при більшій температурі. Розігрійте її до 165ºС, поставте деко в духовку і протягом 3 годин треба пильнувати аби вишні НЕ погоріли.
Дверцята духовки повинна бути привідчинена для вентиляції. Далі, знизьте температуру до 100ºС і досушивайте до готовності.
Бланшіровка і використання сиропу питання смаку, можна цілком обійтися без цього і сушити вишню як є, без додаткового підсолодження.
Див. також: Компот з вишні на зиму без стерилізації
Зберігається сушена вишня в скляних, щільно закритих банках, де її не дістануть шкідники, і вона в такому вигляді спокійно збережеться до весни.
Як сушити вишні без кісточок в електросушарці демонструє відео-рецепт: