Сушка сухарів в домашніх умовах – прості способи використання черствого хліба

Сухарики – це дуже поста і дуже смачна закуска. Хтось любить їх їсти з пивом, а хтось – просто так. А ще хтось надає перевагу солодким сухарям до чаю. Тому попит на сухарики дуже високий. От тільки ті сухарі, які ми купляємо в магазинах, часто приправлені сполуками, які можуть нашкодити здоров’ю. І навіть якщо сухарі солодкі, все одно ніхто не може гарантувати їх повну натуральність. Саме тому варто навчитися робити сухарики самостійно. До того ж, майже у всіх час від часу з’являються надлишки хлібу. То нащо його викидати, якщо можна просто і швидко зробити сухарі самостійно. І зараз ми розкажемо про всі нюанси сушіння хліба в домашніх умовах.

Підготовка хліба до висушування

Сухарі можна робити з будь-яких видів хлібобулочних виробів. Для сухарів підійде чорний і білий хліб, батон, булочки, навіть пиріжки і залишки великодневої паски. Головне, щоб шматочки ще не почали пліснявіти, бо тоді вони стають шкідливими для організму, мають неприємний запах та смак.

Перед тим, як різати шматочки на сухарики, треба визначитися, для чого вони будуть використовуватися. Якщо ви збираєтеся класти їх в супи – тоді ріжте кубиками 1 на 1 сантиметр. Сухарики до пива краще робити розміром 1 сантиметр на 2,5 сантиметра. А солодкі  сухарі взагалі різати на всю ширину батону чи булки.

Слідкуйте, щоб для одної партії сухарики були одного розміру. Бо якщо ви поріжете їх довільно, то потім одні пересушаться, а інші  лишаться сируватими.

Сушка сухарів в домашніх умовах - прості способи використання черствіючих хліба

Сушка сухариків в духовці

Найчастіше сухарі сушать в духовці, бо це швидко і просто. Треба розігріти духовку до 130-ти градусів за Цельсієм та поставити  в них деко з сухариками, викладеними в один шар. Щоб вони не згоріли, необхідно через 10 хвилин після початку сушіння почати перевіряти їх готовність.  Коли сухарики зарум’янилися з нижньої сторони, треба їх перевернути і потримати в духовці ще 7-10 хвилин. В середньому, сухарики сушаться 30-40 хвилин.

Сушка сухарів в домашніх умовах - прості способи використання черствіючих хліба

Приготування сухариків зі спеціями і добавками

Якщо ви хочете їсти не просто сухий хліб, а справжні пікантні сухарі, як з магазину, тоді треба додати до них спеції. Найпростіше – просто притрусити сухарики сухими приправами.

Сушка сухарів в домашніх умовах - прості способи використання черствіючих хліба

Але якщо бажаєте зробити їх дійсно неймовірно смачними, тоді пропонуємо вам трохи складніший спосіб.

Отже, спочатку необхідно зробити соус. Його основою може стати молоко, томатний сік або олія. В олію треба додати часник і спеції. Кожен шматочок необхідно швидко занурити в соус та викласти на деко. Не тримайте хліб в рідині надто довго, бо він почне розм’якати.

Сушка сухарів в домашніх умовах - прості способи використання черствіючих хліба

Сушка сухарів на сковороді

Також сухарики можна сушити і на сковороді. Цей спосіб трохи складніший від сушіння в духовці, бо сухарики треба часто помішувати. Тому його використовують тоді, коли духовки просто немає.

Необхідно взяти чисту суху пательню, викласти на неї сухарики та сушити, помішуючи кожні 3-5 хвилин, аби вони не підгоріли. Пам’ятайте про те, що сухарики треба брати невеликими порціями і готувати їх на маленькому вогні.

Сушка сухарів в домашніх умовах - прості способи використання черствіючих хліба

Приготування домашніх сухариків в мікрохвильовій печі

А ще, сухарики можна  робити в мікрохвильовці. Та зразу  варто сказати, що цей спосіб потребує дуже ретельного контролю. Бо через високу потужність пічки, ваші сухарі можуть згоріти буквально за 10 секунд. Тому краще ставити таймер на хвилину і через кожні 60 секунд перевертати сухарики. Так вони мають готуватися 5-7 хвилин, але краще дивіться не на час, а на стан продукту.

До речі, лишайте тарілку з сухариками відкритою, бо кришка, якою часто накривають страви в мікрохвильовці, спровокує виникнення вологи і сухарі не просушаться.

Сушка сухарів в домашніх умовах - прості способи використання черствіючих хліба

В цьому відео можна побачити, як правильно робити сухарики в мікрохвильовці:

Зберігання сухарів

Сухарі – це той продукт, який може не псуватися роками. Головне – правильно зберігати. Тому розкладіть сухарики в мішечки з тканини, зав’яжіть та покладіть в темне сухе місце. А якщо вам треба лишити сухарі тільки на пару днів – можете взяти пластиковий контейнер чи скляну банку. Але довше в такій тарі сухарі тримати не можна, бо вони почнуть пріти.

Пам’ятайте, що довго зберігаються тільки повністю висушені сухарі. Тому краще трохи їх пересушити, ніж недосушити. Адже якщо серед сухариків буде хоча б один недосушений – він почне пліснявіти і все зіпсує.

А в цьому відео ви можете побачити, як робити підсолені сухарики: