Сушка хурми в домашніх умовах

Наче небесна зірка сонця, хурма має помаранчевий колір та унікальний медовий смак, що не схожий ні на які інші фрукти. На Сході хурму називають «Божественним даром» та «Їжею Богів». І важко не погодитися з цими словами. В тих же краях існує традиція пригощати гостей сушеною хурмою, а це означає, що до них господар має велику повагу. Під час ферментації, що проходить хурма під час засушування, вона стає ще смачнішою та ароматнішою. А притаманна їй терпкість, навпаки зникає.

Хурма сушена на свіжому повітрі

У тропічному Тайвані чудово культивуються дерева хурми. Тому багатьом фермерам вигідно займатися вирощування цих фруктів. Такий бізнес не простий, та важкі зусилля приносять гарні прибутки. У промислових обсягах до заготовлювання хурми застосовується дещо інший підхід, на відміну від фруктів з домашнього саду.

Для сушіння зривають недозрілу хурму. Та навіть більше – вона ще тільки-но починає жовтіти.

Плоди потрібно зривати, коли вони у процесі зміни кольору з зеленого на оранжевий. А потім на спеціальному обладнанні з ручним управлінням з хурми прибирають верхню тверду шкірочку.

сушіння хурми

Тут же хурму перекладають на піддони у кілька поверхів, що мають дно із сітки. Конструкції з хурмою знаходяться на свіжому повітрі. Плоди повинні сушитися в таких умовах багато тижнів підряд.

сушіння хурми

Обладнані коліщатками, стелажі з фруктами ввечері закочуються у приміщення. Там підтримується стабільна вологість з температурою не менше +30 градусів.

сушіння хурми

За прикладом засушування фруктів в електросушарці, у цих конструкціях піддони також треба кілька разів за день змінювати місцями. Але тепло у цьому випадку йде прямо від сонця.

сушіння хурми

В промислових масштабах фермери не придумали іншого способу, як цей. Та він і значно економить електроенергію, адже джерелом температури слугує саме сонце.

Продавці, що мають значно меншу кількість хурми для продажу, сушать хурму просто на парканах і навісах. Вони просто прив’язують плоди за хвостики та розвішують навпроти сонячного проміння. Навіть інколи сушка триває на робочому місці торговців, звідки хурма й переходить до кошиків покупців.

сушіння хурми

сушіння хурми

сушіння хурми

Хурма, що довго просушувалась на вулиці, як бачите, візуально не дуже гарна. На відміну від тієї, що заготовлена в електросушарці. При домашньому засушуванні плоди мають більш пристойний вигляд.

Сушка хурми в електросушарці

Для того, щоб засушити хурму в домашніх умовах, вибирайте екземпляри з щільним м’якушем – такі, що не достигли остаточно. Не принципіально також – зрізати верхню шкірку чи залишити.

А от яскравий помаранчевий колір краще зберегти, але як? У цьому вам допоможуть лимони. Розріжте хурму на кільця. Вичавіть сік цих кількох цитрусових, а потім кожен шматок хурми вмочіть у кислу рідину.

сушіння хурми

Тепер хурму викладіть на піддони в один шар. Встановіть температуру електросушарки на +60 градусів. Чекати, поки фрукт ретельно просушиться, потрібно приблизно 8 годин. А якщо шматочки хурми більші, то й довше.

Ви ще не бачили таку гарну сушку із хурми, правда ж? Що вже казати про смак!

сушена хурма

Відео про те, як вдома сушити хурму в електросушарці, можете переглянути тут:

Чіпси з хурми в духовці

Для такого способу заготовлення зріжте з хурми тверду шкуринку. Повидаляйте плодоніжки та насінини, якщо вони там є. Акуратно поріжте тонкі слайси з плодів. Деко вистеліть пергаментом. Викладайте на нього кільця хурми та трішки бризкайте на кожне сік лимона. Ще й зверху потрусіть корицю та цукор.

сушена хурма

Прогрійте духовку до +170 градусів. Запікати на початковому етапі чипси потрібно недовго – лише 5 хвилин. А вже потім переходьте до режиму тривалого засушування з меншою температурою, ледь відкривши дверцята. Час перебування хурми у духовій шафі на цей період – 2 години.