Наче небесна зірка сонця, хурма має помаранчевий колір та унікальний медовий смак, що не схожий ні на які інші фрукти. На Сході хурму називають «Божественним даром» та «Їжею Богів». І важко не погодитися з цими словами. В тих же краях існує традиція пригощати гостей сушеною хурмою, а це означає, що до них господар має велику повагу. Під час ферментації, що проходить хурма під час засушування, вона стає ще смачнішою та ароматнішою. А притаманна їй терпкість, навпаки зникає.
Інгредієнти: Хурма
Хурма сушена на свіжому повітрі
У тропічному Тайвані чудово культивуються дерева хурми. Тому багатьом фермерам вигідно займатися вирощування цих фруктів. Такий бізнес не простий, та важкі зусилля приносять гарні прибутки. У промислових обсягах до заготовлювання хурми застосовується дещо інший підхід, на відміну від фруктів з домашнього саду.
Для сушіння зривають недозрілу хурму. Та навіть більше – вона ще тільки-но починає жовтіти.
Плоди потрібно зривати, коли вони у процесі зміни кольору з зеленого на оранжевий. А потім на спеціальному обладнанні з ручним управлінням з хурми прибирають верхню тверду шкірочку.
Тут же хурму перекладають на піддони у кілька поверхів, що мають дно із сітки. Конструкції з хурмою знаходяться на свіжому повітрі. Плоди повинні сушитися в таких умовах багато тижнів підряд.
Обладнані коліщатками, стелажі з фруктами ввечері закочуються у приміщення. Там підтримується стабільна вологість з температурою не менше +30 градусів.
За прикладом засушування фруктів в електросушарці, у цих конструкціях піддони також треба кілька разів за день змінювати місцями. Але тепло у цьому випадку йде прямо від сонця.
В промислових масштабах фермери не придумали іншого способу, як цей. Та він і значно економить електроенергію, адже джерелом температури слугує саме сонце.
Продавці, що мають значно меншу кількість хурми для продажу, сушать хурму просто на парканах і навісах. Вони просто прив’язують плоди за хвостики та розвішують навпроти сонячного проміння. Навіть інколи сушка триває на робочому місці торговців, звідки хурма й переходить до кошиків покупців.
Хурма, що довго просушувалась на вулиці, як бачите, візуально не дуже гарна. На відміну від тієї, що заготовлена в електросушарці. При домашньому засушуванні плоди мають більш пристойний вигляд.
Сушка хурми в електросушарці
Для того, щоб засушити хурму в домашніх умовах, вибирайте екземпляри з щільним м’якушем – такі, що не достигли остаточно. Не принципіально також – зрізати верхню шкірку чи залишити.
А от яскравий помаранчевий колір краще зберегти, але як? У цьому вам допоможуть лимони. Розріжте хурму на кільця. Вичавіть сік цих кількох цитрусових, а потім кожен шматок хурми вмочіть у кислу рідину.
Тепер хурму викладіть на піддони в один шар. Встановіть температуру електросушарки на +60 градусів. Чекати, поки фрукт ретельно просушиться, потрібно приблизно 8 годин. А якщо шматочки хурми більші, то й довше.
Ви ще не бачили таку гарну сушку із хурми, правда ж? Що вже казати про смак!
Відео про те, як вдома сушити хурму в електросушарці, можете переглянути тут:
Чіпси з хурми в духовці
Для такого способу заготовлення зріжте з хурми тверду шкуринку. Повидаляйте плодоніжки та насінини, якщо вони там є. Акуратно поріжте тонкі слайси з плодів. Деко вистеліть пергаментом. Викладайте на нього кільця хурми та трішки бризкайте на кожне сік лимона. Ще й зверху потрусіть корицю та цукор.
Прогрійте духовку до +170 градусів. Запікати на початковому етапі чипси потрібно недовго – лише 5 хвилин. А вже потім переходьте до режиму тривалого засушування з меншою температурою, ледь відкривши дверцята. Час перебування хурми у духовій шафі на цей період – 2 години.