Із сушінням ягід ожини є два неоднозначних моменти: вона сушиться легко, але донести її додому чи з базару у повній цілісності вельми складно. Бо ожина має надзвичайно ніжні плоди та зразу ж пускає сік при маленькому зминанні. Та наберімось терпіння та всупереч думці, що засушити ожину майже не можливо, спробуємо її заготовити таким чином.
Інгредієнти: Ожина
Ожину потрібно підготовити до сушіння. Спочатку посортуйте – відібравши в окрему ємність пом’яті ягідки. Потім виберіть листочки, плодоніжки чи будь-які травинки. А от процес миття потрібно пропустити, бо ожині абсолютно не потрібна будь-яка волога перед засушуванням. Як ви вже зрозуміли, на сушіння підуть плоди цілі й неушкоджені.
Сушіння ожини
Яким способом сушити ожину? Можете застосовувати один із трьох видів засушування, який ми вам запропонуємо.
- На свіжому повітрі під навісом чи у будь-якому, добре провітрюваному місці, але не під прямим сонячним світлом. Так, як ягідки маленькі, то таке природне сушіння займе всього 2-3 дні.
- У електросушарці, розіславши плоди на піддонах. Спочатку треба ввімкнути температуру жаркіше, десь до +70 градусів. А через пару годин, навпаки знизити до +40 градусів. Готова сушка з ожини буде вже через 6-7 годин.
- В духовій шафі. Все робите, як і в попередньому варіанті, але на другому етапі сушіння трішки відкривайте дверцята духовки.
Сушена ожина зимою стане основою для компоту, киселю та фруктового чаю. Кидайте у вівсяну кашу перед запарюванням чи використовуйте для солодкої випічки.
Смоква з ожини
Крім сухої ожини, з цих ягід можете приготувати ще й смачну смокву. Це один з видів пастили, яка готується з фруктів та ягід, що у складі мають дуже багато пектину. Беріть ті ягідки ожини, що ви відбирали окремо, як прим’яті чи трішки пошкоджені. З них і буде готуватися смоква.
Для цього вам треба:
- 1 кг ожини;
- 0,5 кг цукру;
- 0,5 літра води.
Щоб консистенція кінцевого продукту була більш ніжною та однорідною, слід перетерти ожину через дрібне сито, зоставляючи непотрібне насіння. Якщо вам не заважають насінинки, можете й не перетирати.
Тепер суміш потрібно гарно уварити до стану дуже густого пюре. Перемішуйте весь час, поки воно тихенько булькає. Потім ожина хай охолоне і після цього можете пересипати її у спеціальний піддон для приготування пастили у сушарці. Смокву треба просушувати 6 годин на помірній температурі +40-45 градусів.
Перед закінченням засушування перевірте стан готовності ожинової смокви. Для цього вставте сірник у масу і вийміть. Погляньте на нього уважно – якщо вже не вологий, то десерт готовий.
Якщо у вас є горішки арахісу чи грецькі, можете додати їх до смокви, розподіливши у десерті візерунком.
Після готовності еластичний лист смокви скрутіть у рулет та наріжте ковбасками. Або можна розділити на тонкі смужки. Ожинову смачненьку пастилу тепер можна куштувати, як окреме блюдо або прикрашати нею тістечка, торти і додавати до морозива.
Ознайомтеся з рекомендаціями у відео про приготувати пастили з ожини:
Сушені листя ожини
Щоб забезпечити себе і свою родину вітамінним й запашним ожиновим чаєм, потрібно заготовити листя з цієї рослини. Заготовлювати краще листочки навесні, коли зелень ніжна та соковита. Саме в цей час ожинове бадилля має найбільший вміст корисних речовин.
Щоб домогтися закріплення вітамінів по усій поверхні, рекомендуємо заготовлювати з попереднім етапом ферментації.
Тому після збору листя, викладіть його на рівну й чисту поверхню. А потім перемніть його дерев’яною качалкою. Прокатуючи багато разів, спостерігайте за зеленню, щоб аж трішки сік виступив.
Тепер цю сировину з ожинового листя покладіть у глибоку каструлю. І забудьте про неї на пару днів. А саме за цей час і буде проходити ферментація. Листя буде м’яким, навіть де-інде почорніє. Це нормальний показник. Потім його вже можна засушувати.
Вийміть листя з каструлі та розкладіть на чистий папір чи на тацю. Після цього потрібно виставити у провітрюваній місцині, але не на сонці. Це може бути горище, балкон чи під навісом.
Ожинове висушене листя потрібно тримати в пакетах із цупкого паперу, в полотняних мішечках чи коробках з картону. Зберігається ожину у вигляді сухих листочків до 1 року.