Сушене м’ясо дуже смачне, але в магазинах воно коштує досить дорого. Тому всім любителям такої закуски пропонуємо прості способи сушіння м’яса.
Як сушити м’ясо в електросушарці
Треба обирати нежирне м’ясо, без жил і шкірки. Найкраще підійде яловичина, баранина, оленина і конина.
Зріжте його з кістки та наріжте тонкими шматками поперек волокон.
Старайтеся, щоб розміри шматочків були однаковими – тоді м’ясо просушиться рівномірно.
Далі приготуйте маринад, як на шашлик, залийте ним м’ясо та поставте заготовку в холодильник на 24 години.
Потім відтисніть рідину. Можете покласти на сито і почекати, або притиснути гнітом.
Далі викладіть м’ясо на решітку електросушарки, поставте температуру 70 градусів за Цельсієм і сушіть. час від часу перевертаючи. Таке м’ясо можна їсти вже через 2-3 години, але якщо ви хочете його довго зберігати – зачекайте, доки волога повністю випарується.
Також м’ясо можна сушити і в духовці. Температура теж повинна бути 70 градусів за Цельсієм. Але тут не забувайте лишити дверцята причиненими, аби циркулювало повітря.
М’ясо виходить смачним, але твердим. Тому якщо хочете зробити його м’яким – пропонуємо “африканський спосіб”.
Сушене м’ясо на свіжому повітрі
М’ясо треба натерти спеціями і сіллю, повісити на вулиці і лишити на 2 дні. За цей час сонце і вітер його повністю висушують.
Але цей варіант підходить не всім. Тому можна зробити сушарку з того, що є під рукою.
Візьміть пластиковий короб, кулер від комп’ютера, і решітку.
М’ясо буде сушитися по тому ж принципу, що і в сушарці чи духовці. Але зберігатиметься менше часу і вийде м’якішим. Тому його можна замаринувати в вині. Беріть м’ясо птиці, або не дуже жирну свинину. Розвісьте шматочки м’яса на гачках, або розкладіть на решітці, і включіть вентилятор.
Так м’ясо сушиться 2 доби, а якщо поставити лампу, яка нагріватиме повітря в середині коробки – ще швидше.
Якщо ви сушите м’ясо на повітрі – це займе десять днів. І при цьому способі сушіння постійно треба провітрювати приміщення.
Ще один рецепт в’ялення м’яса (холодна сушка) можна побачити в цьому відео: