Сушений ревінь в домашніх умовах: сушка черешків і кореня ревеню на зиму

Ревінь – популярна рослина, яку дуже поважають обізнані господині. Бо вона не лише має приємний кисло-солодкий смак, а просто вирощується на ділянці.

Ревінь дуже корисний для серцево-судинної системи, бо у складі має багато калію. А також він чудово тонізує органи травного тракту. В Англії та Німеччині його знають, як «рабарбер» і страви з нього шануються і подаються на сімейних вечерях або у ресторанах. Ревінь завжди доречний у дієтичному харчуванні дорослих та дітей.

У їжу вживаються молоді листочки та м’ясисте стебло, а з коренів роблять цілющі відвари. З соковитого ревеню варять киселі та інші десерти, та найчастіше його вживають у свіжому вигляді. Адже ця рослина – справжня скарбниця чудових компонентів для нашого організму. Можете ревінь додавати в суп та у свіжі салати. Деякі господині обов’язково кладуть його у морозильну камеру, щоб взимку додавати під час приготування гарячих страв.

ревіньТа для холодної пори року у великому об’ємі краще заготовлювати його у сушеному вигляді. Пропонуємо один з рецептів засушування ревеню. Із сушених стебел ревеню потім будете готувати перші страви та гарячі напої. Продукт додає їм характерної кислинки, яка  притаманна ревеню  завдяки багатому вмісту  органічних кислот.

Сушені черешки ревеню

Щоб заготовлювати ревінь, виберіть стиглі, товсті черешки. Зрізуйте їх біля самого кореню. Листя треба видаляти, бо у зрілих екземплярах можуть бути токсини. Свіжу сировину промийте під проточною водою, поріжте соломкою та викладіть на папері чи на чистій тканині навпроти сонця.

сушіння ревеню

Якщо ревінь вже добре просох, то можете його пересипати у форму для запікання та досушити ще у духовій шафі. Це дуже потрібно, щоб знешкодити можливих шкідників усередині шматочків стебел. Температура підсушування повинна сягати +90 градусів. Відкрийте злегка дверцята та просушуйте 2 години.

Готовий і добре просушений ревінь тепер перекладіть у скляну тару і приберіть наповнені банки у сухе місце. Тепер можете брати заготовку для приготування корисних страв у будь-який час.

сушіння ревеню

Сушка кореня ревеню

Рекомендуємо заготовити також і сушене коріння ревеню. Ця частина рослини не піде для кулінарних блюд. Як наголошує народна медицина, для деяких недугів настоянки та відвари будуть дуже ефективні у лікуванні.

Коріння сушіть так само, як і наземну частину. Але при перемиванні вам ще знадобиться щітка, щоб ретельніше видалити маленькі рештки ґрунту. Можливо, навіть треба поскребти корені ножем.

сушіння ревеню

сушіння ревеню

Через те, що коріння значно товще, то поріжте його не вздовж, а кілечками. Та й час на просушування під літнім сонячним промінням значно більший — до двох тижнів.

сушіння ревеню

Після остаточного висушування корені можете скласти у скляні банки. Та буде значно зручніше, якщо ви їх перемелете у кавомолці. Потім, при заварюванні лікувального напою геть усі корисні речовини перейдуть у рідину.

Також ознайомтесь з відео про цікаві рекомендації щодо приготування різної смакоти з ревеню: