Ліщина – це смачні горішки, які можна легко заготувати на зиму самостійно. Зараз ми розкажемо, як це зробити. У деяких рецептах рекомендують сушити лише фундук, а в інших ліщину, або лісовий горіх, і наполягають саме на своєму варіанті рецепта. А чи є відмінності між фундуком та ліщиною? По суті, це один і той же горіх, але ліщина – це лісовий горіх, тобто дикий, а фундук – окультурений сорт. Фундук може бути декілька більше свого дикого побратима, але за смаком і по корисним речовинам вони абсолютно ідентичні.
Збирати ліщину треба в кінці літа і до середини осені. Для цього покладіть під кущ тканину і потрусіть гілки. Дехто починає збирати фундук і з середини літа.
Але в цьому випадку вона пропаде через 1-2 місяці, бо не вистачає щільності структури.
У стиглих горішків жовте або коричневе забарвлення. Таку ліщину можна зберігати, треба тільки попередньо висушити.
Сушити фундук можна як в шкарлупі, так і без.
Якщо сушите в шкірці – сушіть на сонці або в духовці при температурі 120 градусів за Цельсієм і з причиненими дверцятами. Так горішки викладені одним шаром на деко, висушаться за 5-6 годин.
Але щоб шкідники не зіпсували заготовку, краще почистити ліщину та відправити до електросушарки. Сушити фундук треба 6-7 годин при температурі 90 градусів за Цельсієм. Так само можна сушити і чищені горіхи, але достатньо буде 1-2-х годин.
Можна обсмажити ліщину на сковорідці. Робіть це на великому вогні, 10-15 хвилин і постійно помішуючи.
Зберігати горішки краще в скляних банках. аби ви могли побачити, чи не завелися шкідники.
А це відео про відмінності між фундуком а ліщиною: