Сушений естрагон (тархун) – заготівля в домашніх умовах

Чи чули ви про естрагон або драконовий полин? Мабуть, ні. А про тархун? О, вже знайоміше слово. Правильно, є такий напій зеленуватого кольору. Та, насправді, це все назви однієї рослини, що має купу цілющих властивостей. Естрагон добре зміцнює життєвий тонус, бореться із застудою, зміцнює імунітет, додає організмові необхідних речовин. Цей продукт використовують не лише у медичних цілях, а й у приготуванні різних страв. Найчастіше, тархун є у рецептах напоїв, що освіжають та мають легкий анісовий присмак.

Спробуйте вирощувати тархун самостійно. Він не потребує складних умов по догляду, а користь набагато вище більшості магазинних приправ. При заготовлюванні листя рослини є певні важливі моменти, без урахування яких життєдайні листочки можуть перетворитись у звичайне сіно. Найцінніший компонент в естрагоні – це ефірні пахучі олії, які вивітрюються дуже швидко.

Як правильно сушити естрагон

Отже, у вас на ділянці вже підріс розкішний тархун і він знаходиться на межі цвітіння. Для подальшого сушіння треба зрізати верхні стебла із листям ще до початку появи там квітів. Засушувати можна не один раз на літо, бо рослина відростає по кілька разів за сезон, як, наприклад, м’ята. Вам потрібні гілочки для заготовлювання сухого естрагону довжиною до 15 сантиметрів.

естрагон сушений

Свіжі гілочки трави добре прополощіть у прохолодній воді. А потім, струсивши з них вологу, розкладайте на широких дошках чи ящиках. Поставте тару у тінь, але, щоб місце було тепле й провітрюване. Кожного дня перевертайте стебла, щоб рослина просушилася з усіх боків рівномірно.

Як дізнатись про ступінь сухості тархуну? Він вважається добре просушеним, якщо при згинанні гілочок вони тріскаються і ви бачите, що стебло й всередині дуже сухе.

І вже тепер відривайте листячко та складайте його у банки. Зразу ж закривайте кришками, бо, як ми вже вказували, унікальний аромат швидко випаровується із рослини.

естрагон сушений

Є шанс спробувати просушити естрагон у домашній електросушарці. Можна, та зважте на той нюанс, що обладнання повинно мати налаштування на маленькі температури, точніше – на +35 градусів. Щоб при сушінні запашного зілля не почала виділятися геть ефірна олія. Якщо ви змогли так відрегулювати сушарку – то ми вас поздоровляємо. Узимку будете користуватися в своїй кулінарній справі цим оригінальним продуктом.

естрагон сушений

А ось інший погляд на засушування тархуну у відео від каналу “В гостях у Олени”: