У сушеному барбарисі максимально зберігаються всі корисні властивості ягоди. Хтось може запитати: “Чим корисний барбарис?” Стиглі, запашні кисленькі ягідки не тільки мають пікантний смак, але і дуже багаті різними вітамінами. Плоди багаті вітаміном С, який зміцнить Ваш імунітет взимку.
Є безліч способів заготовити на зиму барбарис, я хочу розповісти про в’ялення – сушіння ягід.
Для нашої домашньої заготовки з барбарису нам знадобиться:
- плоди барбарису – 1 кг.
- цукор – 500 гр. (поділити на два рази).
Сироп з розрахунку на 1 кг. маси:
- вода – 350 гр.
- цукор – 400 гр.
Як сушити ягоди барбарису.
Відберемо визрілі, сухі і чисті плоди (без залишків плодоніжок і чашолистків).
Кожну перебрану барбарисову ягідку потрібно наколоти голочкою.
Підготовлені таким чином плоди потрібно засипати половиною цукрового піску покладеного за рецептом (250 гр.), і дати постояти 18 годин при температурі не менше 20°С.
Сік, що виділився потрібно злити (НЕ вилити зовсім, а перемістити в іншу тару), знову пересипати ягоду цукром і повторити процедуру вистоювання.
Сік з ягід знову зливаємо. Обидві порції отриманого соку можна перекип’ятити і законсервувати окремо, а можна законсервувати, змішавши з більш солодким соком сливи, яблука чи груші.
Після того як злили сік, ягідну масу що залишилася заливаємо киплячим сиропом з цукру і настоюємо 6 хвилин при температурі 80°С.
Після цього масу потрібно охолодити, відділити сироп від ягід за допомогою сита. Просочені цукром плоди розкласти на деку і підсушувати в духовці при температурі 80°С протягом двадцяти хвилин.
Трохи охололі в’ялені ягідки перекладаємо в сито і, накривши зверху марлею, поставимо досушуватися прямо на сонце ще на 3-5 годин.
Добре просушені сухі ягоди перекласти для зберігання в скляні банки.
Використовуючи такий простий рецепт приготування барбарису на зиму, отримані сушені плоди можна їсти просто як корисні ласощі, а можна додавати при варінні киселю, можна зварити кисленький ароматний компот або, навіть, додати в плов або м’ясо.