Сушені яблука в домашніх умовах, простий рецепт – як сушити і як зберігати

Сушені яблука або просто сушка – це улюблені зимові ласощі багатьох не тільки дітей, а й дорослих. Їх, самостійно, або в поєднанні з іншими сухофруктами, використовують для приготування в зимовий час чудесних ароматних компотів (їх називають узваром) і киселів. А умільці готують навіть квас.

Одним словом, користь від сушених яблук в зимово-весняний сезон навіть більша, ніж від таких апетитних «свіжих» яблук на прилавках супермаркету. Отже, як приготувати цей корисний сухофрукт? Як сушити яблука?

Для приготування сухофруктів підбирають яблука кислих або кисло-солодких сортів, бажано з білою м’якоттю. Переважно сушать яблука очистивши від шкірки і видаливши серцевину. Можна сушити і разом з шкіркою, але ось серцевину із яблук все одно доведеться видалити.

І так, щоб приготувати сушені яблука в домашніх умовах – відібрані для сушіння яблука миємо, нарізаємо пластинками завтовшки 6-8 мм і бланшуємо в підкисленою воді протягом 5 хвилин. Розчин готуємо з розрахунку – на 1 літр води 1,5 грама лимонної кислоти. Ця процедура допоможе зберегти світлий окрас сухофруктів.

Підготовлені яблука нанизують на міцну нитку, шпагат або волосінь і розвішують на сонці. Можна розкласти на сито або деко, застелене чистим папером, і сушити в духовці при температурі 65-85 °С. Для рівномірного просушування під час сушіння яблука потрібно періодично перевертати. Середній час сушки – 5-7 годин.

Якщо у вас є електрична сушарка, то підготовлені яблука розкладаємо на піддони в один шар і далі так, як рекомендовано в інструкції до сушарки.

Нарізані, підготовлені до сушіння яблука можна деякий час зберігати в слабкому розчині солі – на 1 літр води 10-15 грам солі. У цьому випадку, перед сушінням, яблука слід промити холодною водою.

Так ось просто приготувати сушені яблука в домашніх умовах. Калорійність – низька, користь, думаю, буде очевидна, а про шкоду від сушених яблук я просто не знаю.

sushenie yabloki 1

Зберігати сушені яблука можна в полотняних мішечках в сухих провітрюваних приміщеннях, а можна скласти в чисті, сухі скляні банки і щільно закрити пластмасовими кришками.

Відео: Сушка яблук в духовці.