Сушені гриби лисички: як сушити лисички в домашніх умовах

Грибний сезон – це досить короткий період. За цей час потрібно встигнути запастися на зиму: заморозити чи засушити гриби. В цій статті йтиметься про способи сушіння в домашніх умовах корисних і смачних лисичок.

Підготовка грибів до сушіння

Насамперед, зібрані лисички необхідно перебрати. Бажано посортувати їх ще й за розміром (від цього залежить час сушіння). Однакові гриби будуть сохнути рівномірно.

Мити лисички не треба. Місця, де є забруднення краще лише протерти вологою та чистою губкою для миття посуду. Гострим ножем необхідно видалити нижні частини ніжок.

Якщо шапочки лисичок дуже великі, то їх варто буде розрізати на дві половини.

Як сушити лисички

Як сушити лисички в домашніх умовах

Сушка природним способом

Сушити гриби, не застосовуючи будь-які додаткові пристрої, можна під сонячними променями. Для цього лисички потрібно розмістити одним шаром на плоскій поверхні, застеленій папером і помістити на підвіконня чи балкон.

Як сушити лисички

Також гриби можна нанизати на цупку нитку та підвісити в місці, що добре провітрюється.

Як сушити лисички

Також лисички гарно сохнуть, навіть, на звичайній шафі, поверхню якої слід застелити папером. Зверху їх також треба накрити серветками (щільно притискати гриби не можна)..

Як сушити лисички

Будь-який з цих способів потребує багато часу (7-14 днів). Все залежить від розміру грибів, погоди та умов під час їх збирання.

Найоптимальніше вчинити так: спочатку декілька днів підв’ялити лисички під сонцем, а потім досушити в духовці.

В духовці

Гриби слід викласти на форми для запікання, застелені пергаментом, залишаючи між ними незначну відстань. Дуже зручно скористатися для цього спеціальними решітками, що є майже в усіх духовках.

Пристрій необхідно розігріти до 40-45 °C та помістити в нього лисички. Для того щоб в духовку мало доступ повітря, дверцята закривати до кінця не слід. Притримати їх можна рушником чи кухонною рукавичкою.

Через 2 години сушіння температуру необхідно підвищити до 55-60 °C, а гриби час від часу діставати та перемішувати. Щоб забезпечити рівномірне висихання, можна міняти шапочки місцями: ті, що були розміщені біля дверцят, відправити вглиб духовки та навпаки.

Час сушіння залежить від розміру грибів. Лисички, які вже приготувалися варто вийняти, а решту залишити досушуватися. Переважно одна партія сушиться 8-10 годин.

У електросушарці

Зазвичай, в цих пристроях є режимом, який необхідний для сушіння грибів. При його наявності потрібно встановити відповідну температуру та чекати результату. Якщо такого режиму немає, то лисички треба перші 2-3 години сушити при температурі 50 °C, а після розігріти пристрій до 60 °C і досушувати гриби до готового стану.

Продукти на палетах варто розподіляти рівномірним одним шаром, а під час сушіння міняти їх місцями.

В загальному цей процес займає, приблизно, 9-10 годин.

На відео від каналу «MrGerVick» йдеться про те, як правильно сушити лисички:

В аерогрилі

В цьому диво-агрегаті лисички висохнуть всього за одну годину з половиною. Сушитися вони повинні при температурі 60 °C та на максимальній потужності обдування. Для кращої вентиляції повітря кришку зачиняти не потрібно.

Як сушити лисички

У мікрохвильовці

Даний спосіб має два мінуси:

  • надто енергозатратний;
  • є можливість сушити лише невеликими партіями.

Лисички слід викласти на плоску тарілку або решітку. На мікрохвильовці встановити потужність (180 ВТ) та час (20 хв). Після того, як пройде зазначений час, гриби треба вийняти та остудити протягом 5 хвилин. За цей час пристрій також має провітритися, тому дверцята закривати не потрібно.

Насамкінець, посудину з лисичками треба відправити в мікрохвильовку ще на 20 хвилин. Якщо цього часу замало, то процес слід повторювати, до тих пір, доки гриби не будуть готовими.

Як сушити лисички

В холодильнику

На нижню поличку холодильника слід застелити аркуш паперу та викласти на нього одним шаром лисички. Цей процес займе, приблизно, 1-2 тижні.

Як зберігати сухі лисички

Переважно сухі гриби зберігають в цілому вигляді, проте можна перетерти їх в порошок, з допомогою кавомолки, та зберігати таким чином.

Порошок слід помістити в скляні банки, а цілі гриби –- в жерстяні або дерев’яні посудини чи в бавовняні мішечки. Місце, де вони будуть зберігатися, мусить бути сухим і темним.

Як сушити лисички