Сушена полуниця: як правильно сушити полуницю на зиму в домашніх умовах

Сушіння полуниці вважається найкращим способом її заготівлі на зиму. Таким чином, вдасться зберегти максимальну кількість корисних речовин та не “розгубити” смакові якості ягід. Сушену полуницю можна застосувати в приготуванні різних десертів, випічки, а також з неї виходить смачний ароматний чай. Щоб не помилитися і зробити все правильно під час сушіння полуниці різними способами власноруч, варто ознайомитися з деякими секретами цієї справи.

Підготовка ягід до сушіння

Насамперед, зібрану полуницю необхідно помити в холодній воді та обсушити на паперових рушниках.

Як сушити полуницю

Потім, ягоди треба почистити від чашолистків.

На відео нижче, можна ознайомитися детальніше з тим, як швидко очистити полуницю від хвостиків:

Підготовлену полуницю слід нарізати на рівні пластинки, бажано однакової товщини. Для цього можна скористатися спеціальним пристосуванням, яким нарізають сир.

Як сушити полуницю

Способи сушки полуниці

На повітрі

На плоску поверхню необхідно постелити кілька шарів газет, а зверху на них помістити один цупкий лист паперу, наприклад ватман. На папері необхідно розмістити нарізану полуницю, залишаючи між шматочками невелику відстань. Сушити полуницю на газетах без верхнього паперу не можна, тому що продукт може ввібрати в себе канцелярську фарбу.

Під час сушіння з полуниці буде виділятися сік, який просочиться крізь ватман в газети, тому їх кожні 4-6 годин потрібно міняти на нові, а ягоди періодично перемішувати.

Для того щоб суниця повністю висохла знадобляться 4 доби.

Як сушити полуницю

В духовці

Для приготування полуничних чипсів цим способом, нарізані ягоди необхідно розмістити на формах для випічки, застелених пергаментом та відправити в розігріту духовку до 60°C на півтори години. Після цього, деко слід вийняти, ягоди перевернути та залишити на кухні, щоб повністю остигли. Потім, сушіння потрібно продовжити при такому ж режимі. В загальному, для приготування полуниці в такий спосіб знадобиться 8-10 годин.

Не слід забувати, що під час сушіння дверцята духовки не можна зачиняти повністю, для того щоб була хороша циркуляція повітря (це пришвидшує процес).

Якщо сушити з відкритими дверцятами не зручно, то можна скористатися для цього більш зручним пристроєм – електросушкою для овочів і фруктів.

Як сушити полуницю

У електросушарці

Нарізку полуниці найкраще помістити на лотках, застелених капроновою сіткою. Її можна зробити власноруч, варто лише вирізати капрон по контуру посудини для сушіння. Така сітка необхідна для того, щоб потім готовий продукт можна було б лише просто зняти, а не віддирати шматки, прилипли до пластику посудин сушарки.

Як сушити полуницю

Полуницю потрібно розміщувати впритул одна до одної. Сушити варто при температурі 55-60 °C. Під час сушіння, лотки необхідно декілька раз міняти місцями, щоб ягідні чипси рівномірніше готувалися.

Як сушити полуницю

На відео від каналу «Ezidri Master» є можливість переглянути, як слід сушити полуницю в сушарці від Ezidri:

У мікрохвильовці

Нарізані полуниці треба розмістити на плоскій тарілці, застеленій серветкою з паперу. Зверху ягоди варто також накрити папером та помістити їх в мікрохвильовку на 3 хвилини, при потужності 600 ВТ.

Після зазначеного часу, верхній папір необхідно забрати та продовжити сушіння на тому ж режимі ще 3 хвилини.

Потім, часточки варто перемішати та, якщо треба, продовжити сушіння, перевіряючи готовність щохвилини.

Як сушити полуницю

Як сушити хвостики полуниці

Хвостики полуниці не потрібно викидати. Їх варто висушити будь-яким способом або, просто розмістивши на папері та відправивши в темне добре провітрюване місце. Потім вони стануть основою смачного вітамінного чаю.

Як сушити полуницю

Як сушити пастилу з полуниці

Пастилу з полуниці потрібно готувати в духовці або електросушці. Для цього її слід подрібнити, з’єднати з цукром та викласти в форму для запікання, змащену олією. Сушитися пастила має при температурі 55-60 °C.

Ознайомитись з деталями приготування пастили з полуниці можна, переглянувши відео від каналу «Ezidri Master»:

Як і скільки зберігати сушену полуницю

Сухі полуничні чипси можна перетворити в кавомолці в порошок. Зберігати його та сухі ягідні шматочки необхідно в щільно закупореній скляній тарі в темному сухому місці. Продукт є придатним до споживання протягом 2 років.

Пастила дуже добре зберігається в холодильнику або в морозилці.