Сушена кропива: способи заготовки на зиму – як сушити кропиву в домашніх умовах

Кропиву можна зустріти скрізь, де достатньо волого. Ця рослина росте у всіх регіонах України. Ми звикли, що її треба обходити стороною, аби вона не “вжалила”. Але, все ж таки, варто хоча б раз на рік вдягнути рукавиці, зібрати кропиву та висушити. Бо вона є цілющою рослиною, яка покращує зір, імунітет, позитивно впливає на організм та чудово смакує в зеленому борщі. Тому пропонуємо вам прості способи сушки кропиви. Серед них ви обов’язково знайде той чи ті, які будуть зручними особисто для вас.

Коли і як збирати кропиву

Кропиву можна починати збирати з перших чисел травня, та до середини липня. Але найбільш корисними є пагони і листя, які ви зібрали в травні.

Це відео присвячене саме травневому збору кропиви:

До речі, якщо ви заготовуєте кропиву для тварин, то можете робити це і в червні-липні. Головне встигнути до того, доки вона почне квітнути.

Збираючи кропиву, звертайте увагу на її зовнішній вигляд. Вона повинна бути чистою, без пошкоджень, без павутиння та мати рівномірне забарвлення.

Збирати кропиву необхідно в суху і сонячну погоду. Для цього краще взяти ножиці або секатор. Також не забудьте вдягти кофту з довгим рукавом та рукавички.

Як сушити кропиву

Дехто збирає окремі листочки, але краще зрізати цілі пагони. Річ у тім, що молода кропива дуже ніжна. А значить, вона краще зберігатиметься більшими пагонами.

З цього відео ви зможете дізнатися про те, чого кропива настільки корисна:

Способи сушки кропиви

На повітрі

Є декілька способів сушіння кропиви на повітрі. Кожен з них досить простий, то ж можна обирати той, який вам більше подобається.

Можна взяти тканину та викласти на неї листя або гілочки. Це необхідно робити в добре провітрюваному сухому приміщенні. А також прослідкувати, щоб на кропиву не потрапляло сонячне проміння. Хоча б раз на день обов’язково перевертайте траву, інакше вона може почати гнити.

Як сушити кропивуТакож можна зв’язати з гілочок невеличкі пучки та повісити вниз листям під стелю горища, веранди, сараю. І, знову ж таки, дивитися, щоб на заготовку не потрапляло сонячне проміння.

Як сушити кропиву

Природнім способом кропива сушиться приблизно 2-3 тижні. Точний час сушіння залежить від погоди.

А це відео називається: “Кропива. Вітаміни для курей”:

У російській печі

Якщо ви маєте доступ до російської печі, то можете скористатися і нею. Але перед тим, як поміщати листя чи пагони в середину, спочатку перевірте, чи пічка не надто гаряча. Для цього киньте в неї папірець. Якщо він не почне горіти – все добре. Кропиву необхідно викласти на деко та час від часу перемішувати, аж доки вона повністю не висохне.

В духовці

Якщо хочете прискорити сушіння, тоді можете скористатися духовкою. Але, все ж таки, природній спосіб краще. Духовку треба розігріти до 45-ти градусів за Цельсієм. Якщо ви розігрієте духову шафу сильніше – вивітриться вся ефірна олія і корисні речовини. Кропиву викладіть на деко, закрите пергаментом.

Також обов’язково лишіть дверцята причиненими, аби повітря циркулювало і виходила зайва волога.

Через дві години після початку сушіння дістаньте гілочки, перевірте їх стан, а далі сушіть до повної готовності.

Як сушити кропиву

У електросушарці

Якщо в електросушарці є режим “Трави”, то треба обрати саме його. А якщо нема – виставити датчик температури на 40-45 градусів за Цельсієм. Кропиву необхідно розсипати на решітки та міняти їх місцями кожні 1,5 години. В сушарці, листочки висихають десь за 4 години, а стебла – за 8-10 годин.

В аерогрилі

Аерогриль – це також підходяще приладдя для сушіння кропиви.  Щоб отримати необхідний результат, встановіть максимальний обдув та температуру 40-45 градусів за Цельсієм. Щоб до зелені постійно надходило свіже повітря – не закривайте кришку агрегату надто щільно. Час сушіння – 40 – 60 хвилин.

Правила зберігання сушеної кропиви

Якщо добре висушене листя трохи пом’яти, воно починає ламатися і перетвориться в порошок, а висушені гілочки стають жорсткими і крихкими.

Якщо ви збираєтесь додавати кропиву в страви або використовувати для лікування, тоді можете її трохи подрібнити і скласти в  чисті сухі банки з темного скла з кришкою. Також можна скласти зелень в мішечки з тканини і підвісити, аби повітря добре циркулювало.

У випадку, коли кропива заготовується в якості корму для тварин (курей, декоративних шиншил), гілочки треба зав’язати в пучки і зберігати в темному сухому місці.

Термін зберігання сухої кропиви становить 1 – 1,5 року. Але чим довше зберігається кропива – тим менше в ній корисних речовин. Тому рекомендується оновлювати запаси кожного року.

Як сушити кропиву