Сушена диня: як сушити диню в домашніх умовах і приготування цукатів

Диня має фантастичний смак та аромат, що не повторює будь-які інші ласощі! Спробуйте заготовити у літню пору сушену диню, що дуже популярна у східних народів серед інших їх різноманітних смаколиків. За нашими рекомендаціям засушити шматочки дині зможе будь-яка господиня. Що вам треба для реалізації цієї ідеї? Вдалий врожай дині, електросушарка чи духовка.

Диня, сушена часточками

Починайте приготування сушеної дині з відбору плодів. Вони повинні бути міцними і навіть трохи недостиглими. Переріжте навпіл диню, вийміть ложкою насіння. Потім очистіть від грубої шкірки. Подрібніть на менші шматочки. Тепер розкладіть на піддонах електросушарки. Якщо будете засушувати у духовці – то помістіть на деко, попередньо простеливши пергамент на дно.

сушена диня

Коли ви вибрали для засушування дині духовку, зважте на те, що для початку її потрібно добре прогріти. Потім відрегулуюйте температуру до +120 градусів. Тепер відправте у середину електроприладу деко зі шматочками дині. Дверцята духовки хай будуть ледь прочиненими. Через пів години знижуйте температуру духовки до +90 градусів. Перевертайте регулярно скибочки дині. А через 5-6 годин вона вже повинна бути в готовому стані. Якщо, ні – досушіть ще 30 хвилин.

сушена диня

Якщо ви вибрали для заготівлі дині електросушарку, то тримайте диню у ній приблизно 8 годин з температурою +60 градусів.

сушена диня

Добре просушена диня липка на дотик і має світло-коричневий відтінок. Шматочки не тверді, а пластичні. Для більш приємного вигляду, сплетіть довгі засушені смужки у косу і відправте у холодильник для зберігання.

сушена диняМожливо, у деяких господинь виникло питання, а як заготовити на зиму саме дуже стиглу й соковиту диню? Все можливо, але при цьому кінцевий продукт буде мати вигляд цукатів. Тож і технологія заготовлювання теж інакша, з використанням цукру та цукрової пудри.

Цукати з дині

Вибирайте найкращу на ваш погляд диньку та зріжте верхню шкірочку. Звільніть від насіння, що всередині, та поріжте рівномірними часточками. Склавши їх у металеву ємність, пересипте цукром. Настоюватися диня повинна протягом 12-годин, а краще до наступного дня.

сушена диня

Коли ви виймете з холодильника сировину із дині, то побачите, що вона пустила багато соку. Так і повинно бути, бо тепер шматочки треба проварити у цьому власному соку. Хай закипить на помірному вогні, дайте суміші побульками всього лише 3 хвилини. Потім вимикайте вогонь і хай диня охолоджується.

сушена диня

Потім треба ще раз так само довести до кипіння і проварити протягом невеликого часу. Хай охолоджується, а ви за тим додайте сік половинки лимона чи щіпку лимонної кислоти. Це дасть можливість цукатам стати прозорими, як світлий бурштин.

Після другого підігрівання цукор повинен вже добре розчинитися. Тому вже зливайте сироп. А сировину із дині перекладіть на піддони електросушарки. Або – у форму для запікання, якщо надалі засушувати диню будете в духовці.

У сушарці диня досушується до вигляду цукатів приблизно 5 годин. Температуру виставляйте +55 градусів. Після готовності потрусіть на цукати у невеликій кількості цукрову пудру, щоб диня мала святковий вигляд казкових ласощів.

сушена диня

Усі чули, що надмірне споживання свіжої дині не рекомендується, бо вона надто поживна. Уявіть, наскільки вона стає важчою на шлунок у просушеному стані, чи у формі цукатів. Отже, смакуйте невеликими порціями. Дегідратація залишає всі мікроелементи й вітаміни – тож куштування по трохи цього десерту принесе велику користь організмові. Можна узяти для прикладу ті порції меду, яку ви споживаєте кожен день – солодко, але не багато.

Перегляньте цікаве відео про рецепт засушування динних шматочків у електросушарці: