Сушена червона горобина – як сушити ягоди в домашніх умовах правильно: в духовці, електросушарці або природною сушкою.

Ягідки червоної горобини у свіжому вигляді мають кислий, гіркий і терпкий смак. Але, якщо їх правильно заготовити, то отримаємо безліч смачних і корисних страв. Сьогодні поговоримо про засушування червоної горобини. У такому вигляді ви гарантовано будете постачати свій організм цілющими компонентами цілий рік. Ягода має складний хімічний склад, тому вона популярна у багатьох народів Європи. Вона містить вітаміни, мікроелементи, пектин, органічні кислоти, ефірну олію та іще багато інших потрібних людині компонентів. Засушування червоної горобини запобігає псуванню продукту й надійно зберігає властивості ягоди. Після джему і варення, це найпоширеніший спосіб зберігання цього яскравого представника зеленої аптеки.

Як сушити ягоди горобини в домашніх умовах.

Червона горобина

Ці лісові ягоди можна піддавати сухому перероблюванню у два способи. Перший — це сушіння природним способом: під навісом, на горищі чи у будь-якому теплому й сухому приміщенні. Примусовий спосіб значно швидший і він здійснюється в електросушарці або в духовці на невеликій температурі.

Запам’ятайте, що при заготовлюванні червоної горобини природним способом ви повинні вибрати приміщення з ефективним провітрюванням.

А коли ви будете використовувати спеціальні електроприлади, то просто дотримуйтесь інструкції більш швидкого сушіння, що додається до них.

Прийміть і від нас пораду щодо перероблювання ягід у духовці.
Якщо ягоди зовні чисті, то мити їх не потрібно. Перекладіть на чистий лист зібрану горобину, розподіліть рівномірно по усій ширині. Поставте лист у духовку та встановіть температуру від 40 до 60 градусів. Кожні 20 хвилин перемішуйте сировину, щоб вона просушувалася якісно та рівномірно.

Краще сушити горобину у такі послідовності. Через 5-6 годин просушування у духовці, вимкніть її та вийміть, щоб червона горобина повністю охолола. Потім ставте на засушування знову та на цей раз зменшуйте температуру на 5 градусів. Через годину поперегортайте ягідки та ще зменште температуру на той же інтервал -5 градусів. Витримуйте у сушарці ще 4 години. Та знову охолодіть їх. Якщо горобина вже добре просушена, перекладайте у місткість для зберігання. Якщо вона ще трішки м’яка, повторіть сеанс просушування на невеликій температурі через 10 годин.

Тепер сушені ягідки червоної горобини готові для споживання. Можете додавати плоди у чай, фруктові компоти, настоювати на горілці. Зберігають сушену горобину зазвичай у пів літрових банках. Та можна покласти у полотняні мішечки чи у коробки. Тепер ви озброєні цінним продуктом у період зимових холодів.

Гарячий відвар горобини поверне сили та надасть гарного настрою, коли за вікном будете спостерігати за холодним дощем чи сніговою хурделицею. З чашкою приємного й корисного напою можна бути спокійним за своє здоров’я та здоров’я ваших рідних на протязі року. Тож, як ви побачили, цей рецепт сушення червоної горобини на диво простий.