Черемха – ароматна і корисна рослина, яку треба заготовлювати як у вигляді квітів, так і у вигляді ягід, кори, пагонів. Зараз ми розкажемо, коли і як краще сушити ягоди, квіти, пагони і кору черемшини.
Інгредієнти: Кора черемхи, Листя черемхи, Черемха
Зміст
Коли і як збирати черемху
Ягоди треба збирати в суху сонячну погоду – з кінця липня і до початку серпня. Дивіться щоб на них не було роси.
Черемху варто збирати гілочками. Їх можна обламувати вручну чи зрізати ножицями. Мити ягоди не треба. Перед тим, як відправляти черемшину на сушіння, варто зачекати 4-5 годин.
Квіти черемхи необхідно збирати в травні.
А пагони і кору – в квітні, до того, як з’являться квіти. Гілочки краще зрізати секатором, а кору – гострим ножем.
З цього відео ви зможете дізнатися про лікувальні властивості черемшини:
Як сушити черемху в домашніх умовах
Природний спосіб сушіння
Сушити ягоди треба разом з гілочками і відділяти їх вже тоді, коли вони висохнуть.
Черемшину можна сушити на повітрі, в духовій шафі чи електросушарці.
Якщо ви хочете висушити черемшину природнім способом – візьміть деко, закрийте папером (не газетами – в них отруйна фарба) та викладіть на нього ягоди. А якщо у вас є сито чи решітки – краще використайте їх – так буде створено додаткову циркуляцію і ягоди висохнуть швидше.
Ягоди треба сушити на сонці, а на ніч забирати в дім, аби вони не стали вологими через росу. Черемха буде готова через пару тижнів.
Також можна сушити ягоди в закритому провітрюваному приміщенні. Але оскільки така сушка займає більше часу, її можна використовувати лише тоді, коли нема можливості сушити на вулиці.
Суцвіття треба сушити там, де на нього не буде потрапляти пряме сонячне проміння. Також варто закрити квіти марлею, аби на них не сідали комахи.
Листя необхідно сушити в темному сухому місці з хорошою вентиляцією. Щоб зелень не почала гнити , обов’язково перевертайте її 3 рази в день.
Кору можна сушити просто в кімнаті, весь процес займе 10-14 днів.
Сушіння черемхи в духовці
Візьміть деко, застеліть пергаментом, викладіть ягоди в один шар та поставте в духовку, розігріту до 40-ка градусів за Цельсієм. Через 3 години збільшіть температуру до 60-65-ти градусів за Цельсієм. Час від часу перемішуйте ягоди, аби вони не почали пригорати. Під час сушіння лишіть дверцята причиненими, аби повітря циркулювало.
Кору і листя необхідно сушити при температурі 35-40 градусів.
Загалом, черемха сушиться від 5-ти до 15-ти годин.
Відео: сушка ягід черемхи, сушка грибів
Як визначити готовність продукту
Готові ягоди не повинні липнути до рук, виділяти сік при стисканні. Якщо побачили наліт – нічого страшного, то просто кристалізувався цукор.
Готове листя при стисканні в пальцях кришиться та має гарний зелений колір.
Кора черемхи після сушки ламка і тендітна.
Як зберігати сушену черемху
Зберігати ягоди треба в скляних або пластикових банках з кришками, паперових коробках або пакетах та мішечках з натуральної тканини. Термін зберігання – від 3-х до 5-ти років.