Айва – фрукт, який має неоднозначну репутацію. Його смак не дивує у свіжому стані. Надто терпкий та не дуже солодкий. Якщо ви дивитесь на нього, як продукт швидкого поїдання, то ідіть до інших фруктів. Ми відкриємо вам секрет, яка айва смачна у вигляді варення, начинки для випічки й у формі сушки для компоту. А ще вона дуже корисна. Плоди можуть зберігатися до 5-и місяців внаслідок твердості м’якоті та шкірки. Та, все ж таки, ми дуже рекомендуємо вам зробити сушку з айви. По-перше, у такому вигляді зручніше варити з неї вітамінні й солодкі напої чи смакувати, як цукерками. По-друге, до сушених шматочків вже ніякі шкідники чи пліснява не доберуться.
Інгредієнти: Айва
Айва сушена в духовці
Стиглу айву треба очистити від верхньої шкірки. Також – розрізати на шматочки і видалити серединку із насінням. Поріжте плоди такого розміру, як ви це робите з яблуками або грушами.
Щоб зробити суху заготовку з айви для компотів, киселю і до м’ясних страв, то зразу після подрібнювання відправляйте фрукт до духової шафи. Вона буде трішки жорсткою, але після термічної обробки – нечувано смачною.
Тримайте сушку у духовці 6 годин, а температуру виставляйте на цей час +90 градусів. Дверцята хай будуть відчинені протягом усього процесу висушування.
Айва сушена в електросушарці
Тепер занотуйте рецепт, що дасть змогу заготовити сухофрукти з айви, які можна споживати без варіння. Цей десерт вам дуже сподобається, бо він у міру солодкий та кислий. Та для цього шматочки айви ще треба проварювати у сиропі.
Склад продуктів для сиропу:
- 1 кг очищених фруктів;
- 1 стакан води;
- 2 склянки цукру;
- 0,5 чайної ложки лимонної кислоти.
Додайте у воду цукор й лимонну кислоту та дочекайтесь, поки рідина забулькає. Потім засипте у неї порізану айву. Варіть, перемішуючи лише 5 хвилин. Потім зніміть з плити посуд із ароматною сумішшю та дайте їй настоятися до охолодження.
Відкиньте фрукти на друшляк, щоб сироп повністю стік.
Дайте шматочкам просохнути на відкритому повітрі. Потім щільно викладіть в 1 шар на лотки електросушарки. Зазвичай, на ній вказано, при якій температурі треба сушити фрукти. Якщо, ні – виставляйте +50 градусів. Тримайте у сушарці айву до того моменту, як ви побачите, що вона вже така, як вам треба. Хтось любить більш суху айвову сушку, а дітям сподобається трішки м’яка.
Процес приготування у сушарці продовжується приблизно 6 годин. А потім зберігайте готові шматочки так само, як і сушку з інших фруктів.
На додаток вам приємний сюрприз – відеорецепт домашнього мармеладу з айви: