Суничне варення п’ятихвилинка, на мій погляд, найпростіше в приготуванні, але воно ж, і саме ароматне. Зберіть в долоньку кілька ягід суниці, і навіть коли ви з’їсте їх, звабливий суничний запах ще довго буде на ваших долоньках. Чудовий смак варення з суниці просто жене городян на галявини в сезон дозрівання ягід, щоб не тільки поласувати ними, але й зробити ароматні солодкі заготовки на зиму. Запропоноване сьогодні швидке суничне варення – це чудове доповнення до зимового чаювання, коли навколо морози і сніги, а вдома пахне літом.
Зазначу, що для варення краще, все ж, обирати лісову ягоду, хоча, деякі садівники кажуть, що садова суниця мало в чому поступається лісовій красуні. Щоб в лісі зібрати кілограм суниці, доведеться неабияк «погуляти» по галявинах, «погодувати» гедзів і мошок, але свіжа суниця і заготовки з неї того варті.
Для варення мені знадобиться:
- 500 гр суниці;
- 350 гр цукру;
- 1/3 склянки води.
Як зварити суничне варення на зиму
Суницю я готую, як варення-п’ятихвилинку, тому ягоди, пройшовши мінімальну термообробку, максимально зберігають всі свої корисні властивості.
Починаємо варити варення з суниці з того, що готуємо цукровий сироп. Робимо це як зазвичай: наливаємо воду, доводимо до кипіння на сильному вогні і додаємо цукор. Цукровому сиропу даємо покипіти хвилини три.
Ягоди ретельно перебираємо, видаляємо чашолистки, гілочки і хвою, які можуть там виявитися. Миємо суницю під проточною холодною водою, але струмінь робимо слабкий, щоб не «розбити» червоні ягідки.
У готовий сироп опускаємо ягоди, знову доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь.
У процесі варіння знімаємо піну. Заготовка при інтенсивному кипінні готується 5 хвилин, потім її треба зняти з вогню і остудити повністю.
Див. також: Густе полуничне варення в мультиварці з цілими ягодами
Після охолодження варення знову ставимо на вогонь, ложкою беремо трохи сиропу.
Додаємо до нього ½ чайної ложки свіжовичавленого соку лимона та перемішуємо з основною масою. Ще разок доводимо суничне варення до кипіння, варимо ще 5 хвилин і остаточно знімаємо з вогню.
Гаряче варення з суниці швидкого приготування розливаємо по банках і закриваємо звичайними поліетиленовими кришками. Для фасування та зберігання такої заготовки можна, також, використовувати банки з металевим кришками, що закручуються.
Ще один спосіб приготування, який теж зветься як рецепт суничного варення п’ятихвилинка, від автора ютуб-канала “Готуйте з настроєм”.
Приємного чаювання взимку!