Пропоную господаркам приготувати в домашніх умовах дуже смачне сало способом, який називається – сухий посол. Засолювання будемо робити з додаванням різних прянощів та часнику. Відразу зауважимо для тих, хто не любить часник, при бажанні, його можна просто виключити з рецепту, що, в принципі, не позначиться на якості засолювання.
Інгредієнти: Кардамон, Кмин, Лавровий лист, Майоран, Перець гіркий, Сало, Сіль, Часник, Чорний перець мелений
Як засолити сало сухим способом.
І так приготування починаємо із того, що нам потрібно буде приготувати суху суміш для засолювання. Для цього потрібно просто змішати всі перераховані нижче інгредієнти.
Засолочна суміш на 1 кг свіжого сала:
- сіль кухонна (велика) – 4 ст. лож .;
- перець чорний (мелений) – 1 ст. лож .;
- перець червоний (пекучий) – ½ ч. лож .;
- часник – 1 середнього розміру головка;
- прянощі сушені (лист лавровий, майоран, кардамон, кмин, і. ін.) – кількість на Ваш розсуд.
Після того, як суміш для засолювання готова, свіже сало необхідно нарізати довгими і плоскими шматками, оптимальна товщина яких не більше 5-6 сантиметрів. При такій товщині шарів, воно краще просолюється.
Якщо Ви любите щоб сало пахло часником, то перед засолкою можна зробити в ньому надрізи і нашпигувати шматки нарізаними часточками часнику. Але врахуйте, якщо додати в сало часник, така заготовка не підлягає тривалому зберіганню. Набагато довше зберігається сало без усіляких добавок.
Є одне невелике “але”, важливе правило укладання сала при засолюванні сухим способом – нарізані пласти укладаємо таким чином, щоб в ємності для засолювання шкурка стикалася зі шкуркою, а сало з салом. При такому укладанні наша заготовка краще просолиться.
Засолювання необхідно виробляти в посуді, що не окисляється. Спочатку на дно посуду для засолювання сала необхідно насипати шар засолювальний суміші, так само, на дно можна покласти кілька горошин запашного перцю і парочку подрібнених лаврових листів.
Потім, нарізане сало по одному шматку укладаємо в тару і щедро пересипаємо кожен шматок сала сумішшю для засолювання. Між шарами сала теж можна покласти додатковий шар прянощів – лавровий лист, перець духмяний.
Далі, нам необхідно на 24 години залишити сало просолюватися при кімнатній температурі, а по закінченню доби прибираємо заготовку в холодне місце на 72-120 годин для подальшого просолювання.
Готове солоне сало необхідно зберігати загорнутим в вощений папір в холодильнику.
Перед тим як подати до столу наше ароматне пряне сало, засолювальну суміш потрібно змити водою або просто зішкребти ножем, а сало нарізати апетитними скибочками.
Більш докладно про те, як виконується суха засолювання сала з часником і спеціями дивіться у відео від автора alkofan1984.