Сухе засолювання м’яса (солонина) – хороший спосіб зберігання м’яса без холодильника.

Солонина – це сухе засолене м’ясо, яке дуже добре зберігається та прекрасно смакує. До того ж, його зовсім просто приготувати, а значить, вам не доведеться витрачати на це багато часу та зусиль.

Для початку необхідно приготувати суміш, яка складається з наступних інгредієнтів:

  • сіль – 70 грамів;
  • цукор – 1 грам;
  • харчова селітра – 1 грам.

Цієї кількості буде достатньо для засолювання 1-го кілограма м’яса.

Якщо ви берете більше м’яса, тоді збільшуйте кількість всіх інгредієнтів у відповідній пропорції.

Шматочки м’яса треба натерти сумішшю. Якщо ви взяли м’ясо з кістками – обов’язково зробіть надрізи до самої кістки і посоліть їх. Без такої невеличкої процедури, шматки не будуть просолені рівномірно і це вплине на кінцевий результат.

Візьміть дерев’яну посудину, складіть в неї шматки соленого м’яса, так щоб вони щільно притискалися одне до одного. Далі викладіть між ними лаврові листочки, перець горошком, часник. Таких спецій беріть небагато – десь кожного по три штуки на 1 кілограм м’яса.

Після цього треба покласти на м’ясо дошку а зверху встановити гніт.

Тепер лишається поставити солонину в холодному місці, кожні три дні перевертати м’ясо та натирати його сіллю, яка встигла обсипатися.

Через 21 день ви матимете смачну заготовку, яка готова до вживання. Тільки не забудьте попередньо відмочити її в воді, щоб вона не була надто жорсткою і солоною. І вже після цього можете спокійно готувати різноманітні страви.

А в цьому відео ви можете побачити рецепт  charqui – соління яловичини американськими індіанцями: