Способи заготівлі грибів на зиму. Первинна механічна чистка та обробка грибів

Гриби – це завжди дуже смачно, тому варто їсти їх не тільки в сезон, а і заготовувати на зиму. Зараз ми поговоримо про те, як правильно підготувати грибочки до різних видів заготівлі.

Найкращий спосіб заготівлі – сушка. Так гриби зберігаються максимально довго і не втрачають своїх корисних властивостей. Але можна використовувати і інші способи. Бо вони також допомагають захистити гриби від псування.

Консервовані гриби довго не пропадають, бо через термічну обробку шкідливі мікроорганізми гинуть.

Те ж саме стається і при маринуванні. При цьому способі заготівлі на такі речовини негативно впливає не тільки температура, а ще і оцет, сіль.

Якщо ж солити гриби то з’являється молочна кислота, яка також знищує патогенну мікрофлору.

Всі їстівні гриби містять в своєму складі багато білкових з’єднань, а також, вуглеводів і води. Тому, в грибах створюється сприятливе середовище для розмноження різного роду мікроорганізмів. Через це гриби не зберігають довше доби в свіжому вигляді. Свіжі гриби, з тієї ж причини, не можна перевозити на значні відстані.

Перед тим, як заготовувати гриби будь-яким способом, треба відібрати тільки цілі та міцні.  Якщо пошкодження невеликі – вирізати, а якщо великі – викинути,  не жалкуючи. Бо коли в грибі є черв’як, він накопичує токсини, які стануть отрутою. Також необхідно перевірити, щоб не не було залишків землі та бруду. Для заготівлі підходять тільки абсолютно чисті гриби.

Первинна обробка – сортування і очищення грибів

Перед консервуванням треба добре посортувати гриби. Не можна класти в банки всі разом. Краще сортувати їх за видами та за місцями зростання. Також треба знати, що, наприклад, у боровиків консервують тільки капелюшки, у рижиків лише носок, а у інших грибів тільки завиток. Якщо ж говорити про місця зростання, то навіть гриби одного виду, які росли в  різних лісах, треба консервувати окремо.

Після сортування треба обрізати та почистити низ ніжки кожного гриба, вичистити капелюшки від бруду та вирізати місця, які пошкодив черв’як. Якщо червиве місце надто велике – краще просто викинути гриб, аби він не зіпсував всі інші.

Гриби, призначені для консервування краще помити, а ті, які ви збираєтеся сушити – просто протерти чистою тканиною.

Як мити гриби

Гриби краще мити в проточній воді, бо якщо їх замочити – вони вберуть воду і втратять аромат. Коли нема можливості помити під краном – можна вимити і в ємності. Але треба обов’язково кілька разів змінити воду.

Відео присвячене тому, як попередньо почистити гриби:

Якщо ви будете дотримуватися таких простих правил підготовки – ваші заготовки завжди будуть смачними і не зіпсуються.