На Північному Кавказі немає такого достатку грибів, як в середній смузі Росії. У нас не ростуть благородні білі, підберезники та інші королі грибного царства. Багато тут тільки опеньків. Саме їх ми смажимо, сушимо і заморожуємо на зиму.
Інгредієнти: Вода, Гвоздика, Гриби опята, Кориця, Лавровий лист, Оцет, Перець чорний горошок, Сіль, Цукор
Цей простий рецепт приготування солоних грибів в домашніх умовах мені дістався від мами. Смак у готових грибів виходить багатий і, навіть, нехитрі солоні опеньки перетворюються в царське блюдо.
Як солити опеньки на зиму
Перш за все, зібрані опеньки необхідно перебрати, помити і відварити в киплячій воді 30-40 хвилин, збираючи шумівкою піну. Коли опеньки зварилися, їх необхідно процідити, промити холодною водою і залишити остивати.
Поки гриби варяться, займемося приготуванням розсолу.
На 1 літр води кладемо:
- 3 чайні ложки 9% оцту;
- 2 столові ложки цукру;
- 2 столові ложки солі;
- 3 лаврових листки;
- 3 гвоздички (продаються в упаковках або на розсип в магазині спецій);
- 6 горошин чорного перцю;
- 0,5 чайної ложки меленої кориці.
Все перераховане вище помістити в каструлю з водою, закип’ятити і остудити.
Для засолювання по цьому домашньому рецепту також необхідно підготувати свіжий часник. На одну літрову банку грибів потрібно приблизно 4-5 зубків.
Поки остивають гриби і розсіл, варто помити і прокип’ятити літрові банки. Я роблю це в мікрохвильовій печі, налив на дно 2-3 см води ставлю їх в піч, включену на повну потужність хвилин на 6. Пластикові кришки просто обдати окропом.
Переходимо до останнього етапу приготування наших солоних опеньків з гвоздикою і корицею. У чисту літрову банку кладемо гриби приблизно на 2/3 ємності.
Додаємо часник по 4-5 зубчики в кожну баночку.
Заливаємо все це холодним розсолом.
Ретельно перемішуємо, накриваємо пластиковою кришкою і прибираємо в підвал / на холодний балкон.
В ході засолювання, по верху банки може з’явитися піна або білий осад – це слід зняти шумівкою. Також, можливо, що кількість рідини в банці з часом може зменшитися. В цьому випадку, необхідно долити потрібну кількість розсолу, щоб гриби були покриті повністю. Тому, як видно на фото, готовий розсіл я теж закриваю в баночці.
Солоні опеньки – дуже смачна заготівля на зиму. Вона буде готова до вживання, приблизно, через місяць. Взимку, відкривши банку домашніх солоних опеньків, слід промити їх холодною водою в друшляку (вони будуть трохи «сопливі»), викласти в миску, заправити зеленою або ріпчастою цибулею і рафінованою олією.
Впевнена, що вам сподобається мій легкий, швидкий і неймовірно смачний рецепт!