Солоні огірки з хріном і тархуном

Солоні огірки з хріном і тархуном

Соління холодним способом, один зі старих, легких і найпоширеніших методів заготівлі про запас огірків. Сам процес соління овочів заснований на молочнокислому бродінні цукрів продукту. Молочна кислота, яка накопичується в них, надає овочам своєрідний смак, а також, виступає антисептиком і при цьому, пригнічує шкідливі організми, перешкоджає псуванню продукту.

Обов’язково при солінні огірків в домашніх умовах потрібно додавати спеції і прянощі (хрін, кріп, часник, стручковий перець, тархун, листя вишні і смородини та інших прянощів). Прянощі посилять смак і збагатять cолені огірки вітаміном С. Щоб не зіпсувати огірки, треба солити їх за всіма нижчепереліченими правилами, а зберігати при температурі від -1º до + 1º С.

Необхідні компоненти на 3 л банку:

  • огірки свіжі – 1,5 – 2 кг;
  • сіль – 100 гр (чарка);
  • вода – 1 -1,5 л;
  • хрін – 1 корінь;
  • часник – 6 зуб .;
  • кріп (гілки, насіння) – 20 гр (2 гілки);
  • тархун (естрагон) – 2 гілки;
  • перець гіркий – 1 стручок;
  • лавровий лист – 2 шт .;
  • листя вишні і смородини.

Як солити огірки на зиму з хріном і тархуном

Зрілі (але не переспілі) огірки вимочуємо, промиваємо під проточною водою і даємо їм висохнути.

Солоні огірки з хріном і тархуном

В цей час займаємося прянощами і корінням. Очищаємо корінь хрону і часник від верхнього покривного шару. Перець гіркий промиваємо і даємо йому підсохнути.

Солоні огірки з хріном і тархуном

Готуємо гілочки кропу, тархуна і листя смородини і вишні.

Солоні огірки з хріном і тархуном

В добре вимиті 3-х літрові банки на дно укладаємо частину прянощів, коріння і часник, потім огірки (можна вертикально). Останній шар знову прянощі, часник і коріння. Заливаємо огірки холодною питною водою.

Солоні огірки з хріном і тархуном

У банку висипаємо склянку кухонної солі і прикриваємо поліетиленовою кришкою або жерстяною, але не закочує.

Солоні огірки з хріном і тархуном

Потім, майбутні солоні огірки ставимо в тепле місце, можна на сонце винести (20ºС) для швидкого розвитку молочнокислих бактерій і витримуємо 2-3 дні.

Солоні огірки з хріном і тархуном

Потім, банки з огірками закочуємо і переносимо в холодне місце (льох, підвал) дати добродити і через 1 – 1,5 місяця огірочки вже готові.

Солоні огірки з хріном і тархуном

Порада: щоб солоні огірки добре зберігалися, вони повинні бути повністю покриті розсолом, якщо у вас в процесі бродіння розсіл вилився, то його треба знову приготувати і долити.