Солоні гриби на зиму – як правильно солити гриби в домашніх умовах.

В арсеналі багатьох господинь є безліч методів консервування грибів. Але один з найбільш простих і смачних методів заготівлі грибів на зиму це соління або квашення. Про нього я і хочу Вам розповісти.

Грибочки, заготовлені таким нехитрим способом, виходять не тільки дуже смачними, а й корисними, так як під час процесу квашення відбувається утворення необхідної для людського організму молочної кислоти, яка є консервантом і не дає грибам зіпсуватися.

А ще хочу зауважити, що квашені гриби відрізняються від маринованих тим, що при бажанні, приготовані таким способом гриби, можна вимочити і використовувати як свіжі, додаючи в різні страви.

Для того, щоб правильно приготувати солоні гриби господині потрібно знати:

  • для квашення використовуються гриби певних видів (вовнянки, рижики, опеньки, боровики, лисички, маслюки, підосичники і підберезники);
  • заквашувати необхідно кожен вид грибів окремо;
  • перед солінням, гриби потрібно впорядкувати за розмірами;
  • не допускається використовувати для заготівлі зіпсовані гриби (пошкоджені хробаками, старі і в’ялі).

Як просто солити гриби на зиму в домашніх умовах.

І так, відібрані для квашення грибочки без вад потрібно очистити від забруднень (пісок, земля, мох залишки листя і хвої).

Далі, грибні ніжки потрібно відокремити від капелюшків. Якщо гриби великі за розміром, то їх потрібно розрізати на частини, а дрібні грибочки ми будемо солити цілими.

Потім, у очищених грибів необхідно вирізати пошкоджені місця, видалити прикореневу зону (корінці) і ретельно прополоскати гриби під проточною водою.

Тепер, нам потрібно приготувати розчин для відварювання грибів.

Для приготування нам буде потрібно:

  • вода – 3 літри;
  • сіль – 3 ст. л;
  • кислота лимонна – 10 гр.

В емальованому посуді доводимо розчин до кипіння і висипаємо туди підготовлені гриби. Потім, відварюємо гриби на повільному вогні в цьому розчині до тих пір, поки вони не будуть опускатися на дно каструлі. Це і є ознака готовності грибів.

Під час варіння буде утворюватися піна, яку необхідно знімати за допомогою шумівки.

Далі, нам потрібно відварені гриби перекласти в друшляк і гарненько прополоскати під холодною водою. Ми залишаємо їх у друшляку до тих пір, поки вода не стече, а потім, перекладаємо гриби в банки об’ємом 3 літри і заповнюємо їх заздалегідь приготованим остиглим розсолом.

Пропонуємо оригінальний рецепт розсолу для грибів:

  • вода – 1 літр;
  • цукор – 1 ст. лож;
  • сіль – 3 ст. лож;
  • сироватка (свіжа) від знежиреного молока – 1 ст. лож.

Щоб приготувати розсіл потрібно закип’ятити воду з цукром і сіллю, а потім дати йому охолонути до 40 ° С, і тільки після охолодження додати в нього молочну сироватку.

Далі, банки з грибами залиті заливкою потрібно накрити кружками, на які поставити тягар. Нашу заготовку потрібно спочатку протягом 72 годин витримувати в теплому приміщенні, а потім прибрати для дозрівання на холод.

Перші квашені грибочки, приготовані за цим домашнім рецептом можна подавати до столу через місяць після початку квашення.

Якщо ж хочете, щоб солоні гриби зберігалися довго, то після завершення процесу соління, їх потрібно стерилізувати.

Для цього, заливку, в якій солились гриби, необхідно процідити через марлю, перелити в емальовану тару і прокип’ятити, видаляючи піну.

Просолені гриби потрібно промити на друшляку і перекласти в стерилізовані банки. Далі, банки з грибами заливаємо гарячою заливкою. Якщо після зняття піни заливка в повному обсязі покриває гриби в банках, потрібно долити баночки звичайним окропом так, щоб рідина залишалася нижче верху горлечка на 1,5 см.

Потім, банки необхідно помістити в ємність з гарячою водою (50 ° С), накрити їх кришками і на повільному вогні стерилізувати (обсяг тари 0,5 л. – 40 хв., літрові – 50 хв).

Після того, як ми простерилізували банки достатній час, їх потрібно закатати і прибрати для охолодження в прохолодне місце.

Апетитні солоні грибочки, посипані цибулькою і приправлені оливковою олією, стають зазвичай найулюбленішою закускою моїх домочадців за святковим столом.

Див. Відео: Солимо гриби – Рецепт.