В арсеналі багатьох господинь є безліч методів консервування грибів. Але один з найбільш простих і смачних методів заготівлі грибів на зиму це соління або квашення. Про нього я і хочу Вам розповісти.
Інгредієнти: Гриби, Лимонна кислота, Молочна сироватка, Сіль, Цукор
Грибочки, заготовлені таким нехитрим способом, виходять не тільки дуже смачними, а й корисними, так як під час процесу квашення відбувається утворення необхідної для людського організму молочної кислоти, яка є консервантом і не дає грибам зіпсуватися.
А ще хочу зауважити, що квашені гриби відрізняються від маринованих тим, що при бажанні, приготовані таким способом гриби, можна вимочити і використовувати як свіжі, додаючи в різні страви.
Для того, щоб правильно приготувати солоні гриби господині потрібно знати:
- для квашення використовуються гриби певних видів (вовнянки, рижики, опеньки, боровики, лисички, маслюки, підосичники і підберезники);
- заквашувати необхідно кожен вид грибів окремо;
- перед солінням, гриби потрібно впорядкувати за розмірами;
- не допускається використовувати для заготівлі зіпсовані гриби (пошкоджені хробаками, старі і в’ялі).
Як просто солити гриби на зиму в домашніх умовах.
І так, відібрані для квашення грибочки без вад потрібно очистити від забруднень (пісок, земля, мох залишки листя і хвої).
Далі, грибні ніжки потрібно відокремити від капелюшків. Якщо гриби великі за розміром, то їх потрібно розрізати на частини, а дрібні грибочки ми будемо солити цілими.
Потім, у очищених грибів необхідно вирізати пошкоджені місця, видалити прикореневу зону (корінці) і ретельно прополоскати гриби під проточною водою.
Тепер, нам потрібно приготувати розчин для відварювання грибів.
Для приготування нам буде потрібно:
- вода – 3 літри;
- сіль – 3 ст. л;
- кислота лимонна – 10 гр.
В емальованому посуді доводимо розчин до кипіння і висипаємо туди підготовлені гриби. Потім, відварюємо гриби на повільному вогні в цьому розчині до тих пір, поки вони не будуть опускатися на дно каструлі. Це і є ознака готовності грибів.
Під час варіння буде утворюватися піна, яку необхідно знімати за допомогою шумівки.
Далі, нам потрібно відварені гриби перекласти в друшляк і гарненько прополоскати під холодною водою. Ми залишаємо їх у друшляку до тих пір, поки вода не стече, а потім, перекладаємо гриби в банки об’ємом 3 літри і заповнюємо їх заздалегідь приготованим остиглим розсолом.
Пропонуємо оригінальний рецепт розсолу для грибів:
- вода – 1 літр;
- цукор – 1 ст. лож;
- сіль – 3 ст. лож;
- сироватка (свіжа) від знежиреного молока – 1 ст. лож.
Щоб приготувати розсіл потрібно закип’ятити воду з цукром і сіллю, а потім дати йому охолонути до 40 ° С, і тільки після охолодження додати в нього молочну сироватку.
Далі, банки з грибами залиті заливкою потрібно накрити кружками, на які поставити тягар. Нашу заготовку потрібно спочатку протягом 72 годин витримувати в теплому приміщенні, а потім прибрати для дозрівання на холод.
Перші квашені грибочки, приготовані за цим домашнім рецептом можна подавати до столу через місяць після початку квашення.
Якщо ж хочете, щоб солоні гриби зберігалися довго, то після завершення процесу соління, їх потрібно стерилізувати.
Для цього, заливку, в якій солились гриби, необхідно процідити через марлю, перелити в емальовану тару і прокип’ятити, видаляючи піну.
Просолені гриби потрібно промити на друшляку і перекласти в стерилізовані банки. Далі, банки з грибами заливаємо гарячою заливкою. Якщо після зняття піни заливка в повному обсязі покриває гриби в банках, потрібно долити баночки звичайним окропом так, щоб рідина залишалася нижче верху горлечка на 1,5 см.
Потім, банки необхідно помістити в ємність з гарячою водою (50 ° С), накрити їх кришками і на повільному вогні стерилізувати (обсяг тари 0,5 л. – 40 хв., літрові – 50 хв).
Після того, як ми простерилізували банки достатній час, їх потрібно закатати і прибрати для охолодження в прохолодне місце.
Апетитні солоні грибочки, посипані цибулькою і приправлені оливковою олією, стають зазвичай найулюбленішою закускою моїх домочадців за святковим столом.
Див. Відео: Солимо гриби – Рецепт.