Солоне тісто: способи сушіння виробів - як сушити солоне тісто для виробів

Солоне тісто: способи сушіння виробів – як сушити солоне тісто для виробів

Альтернативою пластиліну служить солоне тісто, яке можна готувати самостійно в домашніх умовах. Вироби з цього матеріалу можуть радувати око роками. Але домогтися цього можливо тільки при дотриманні певних правил сушки тіста. Способів сушіння і існує кілька, і кожен з них має свої тонкощі. Сьогодні детально розберемо тему про те, як потрібно правильно сушити вироби з солоного тіста.

Як зробити солоне тісто

Тісто для ліплення робиться з пшеничного борошна, дрібної кухонної солі і води. Кількість інгредієнтів беруть в наступній пропорції:

  • борошно – 1 частина;
  • сіль – 1 частина;
  • вода – ½ частини.

Всі складові ретельно перемішують. Для того, щоб тісто вийшло більш міцним і при сушінні не ламалося, можна додати столову ложку клею ПВА.

Як сушити тісто

Дивіться відео від Олени Пузанова про те, як приготувати солоне тісто для виробів

Як сушити вироби з тіста

Ліпити вироби з тіста потрібно відразу ж на тих поверхнях, на яких вони будуть сушитися. Після того, як робота по формуванню виробів закінчена, можна визначитися зі способом сушіння.

Природний спосіб – на повітрі

Цей метод сушіння самий енергоекономічний, але і найтриваліший за часом. Місце має бути вибрано сухим і теплим. Якщо розташувати виріб на підвіконні під прямими сонячними променями, то час сушіння вдасться скоротити.

Час сушіння залежить і від самого виробу. Чим товстіший шар тіста в виробі, тим часу на його повне висихання знадобиться більше. В середньому, на висихання 1 міліметра тіста, при природному сушінні, йде 24 години.

Крім тривалості процедури, мінусом цього способу є і те, що в місцях контакту вироби з поверхнею, на якій вони розташовуються, можуть утворюватися поглиблення.

Як сушити тісто

На радіаторі опалення

Даний спосіб сушіння може використовуватися тільки в опалювальний період, коли батареї в будинках теплі. Для того щоб вироби не деформувалися, їх потрібно викласти на плоску поверхню, застелену фольгою або поліетиленом, а потім цю конструкцію перемістити на радіатор.

В електричній духовці

Вироби з тіста поміщають на присипане борошном деко. При цьому, важливе значення має його колір. Світле деко слабо випромінює тепло, що значно збільшує час сушіння, а ємність з темного матеріалу, навпаки, просушує вироби набагато швидше. Даний факт вимагає коригування температурного режиму. У цій статті будуть вказані значення для сушіння виробів на світлому деко. Якщо ви використовуєте посуд темного кольору, то встановлюйте температуру духовки на 25 градусів нижче.

Етапи сушки:

  • при температурі 50 градусів – 1 година;
  • при температурі 75 градусів – 1 – 2 години;
  • при температурі 100 – 125 градусів – 1 година;
  • при температурі 150 градусів – 30 хвилин.

Спочатку виріб потрібно ставити в холодну духовку.

Як сушити тісто

У газовій духовці

Сушіння в газовій духовій шафі відбувається в два рази швидше, ніж в електричній.

Газ встановлюють на мінімальну потужність, а щоб регулювати температурний режим користуються дверцятами.

Етапи сушки:

  • наполовину відкриті дверцята – час сушки 1 година;
  • дверцята відкрита на чверть – час сушки 1 година;
  • дверцята повністю закриті – 1 година.

Якщо відразу почати сушити виріб при закритих дверцятах, то на її поверхні з’являться бульбашки, від яких неможливо буде позбутися.

Як сушити тісто

Дивіться відео від каналу «Katy_Life» – Як сушити солоне тісто, Експеримент. Сушимо тролей.

Комбінований спосіб

Змішана сушка підходить для великих об’ємних виробів. Саморобку спочатку пару днів витримують при кімнатній температурі, а потім досушують в духовці. Температуру спочатку встановлюють на значенні 50 градусів, а потім поступово збільшують до 150.

Як сушити тісто

У мікрохвильовці

Сушити вироби з солоного тіста в мікрохвильовій печі не можна!

Як визначити готовність продукту

Про готовність вироба, говорить звук, видаваний при постукуванні пальцем. Якщо він дзвінкий, то сушку можна припиняти, а якщо глухий, то виріб потрібно продовжувати сушити ще якийсь час.

Правила запікання виробів

Запікання проводять в духовій шафі при температурі нагріву 200 градусів. При цьому виріб має бути повністю просушена. Процес запікання повинен перебувати під вашим постійним контролем і, як тільки виріб придбає золотистий відтінок, процедуру завершити.

Щоб виріб із солоного тіста довго зберігався, його поверхню після фарбування обробляють безбарвним лаком, який може бути глянсовим або матовим.