Солоне сало в розсолі з часником – оригінальний рецепт як засолити смачне сало в розсолі.

Апетитний шматочок свіжого сала на скоринці бездріжджового хліба – корисний й поживний початок нового дня. Хтось любить не товсте з прожилками сальце, а хтось – суцільно біле товсте і м’яке.  Чи багато рецептів з додаванням сала ми знаємо?  Елементарний – це той, що із засолюванням.  Давайте його удосконалимо, щоб сало із м’ясною прослойкою чи без неї було ще смачніше та пікантніше. До вашої уваги домашній рецепт сала у розсолі із додаванням прянощів.

Підготуйте продукти для засолювання:

  • сало – шматок, який у вас є;
  • довільна кількість прянощів: тмин, суміш різних перців, паприка та інші;
  • пару часничин чи й більше.

Як солити сало в розсолі

Найперше – треба позбутися товстої шкірки сала. Акуратно відріжте її гострим ножем.

Поріжте сало таким чином, щоб частини були прямокутної форми – а точніше,  брусочками розміром, приблизно, 15 на 5 см.

Почистіть часник та поріжте на дві-три частини, в залежності від того, який він крупний. Серцевинки зубчиків вийміть.

Краєм ножа прокрутити у шматочках сала невеликі отвори, куди добре вмішується пластинка часнику. Заповніть часником усе підготовлене сало.

Підготуйте глибоку ємність. Кусні сала густо посипайте сумішшю різних прянощів, та потім втирайте ті спеції з усіх боків. Кожен кусок – посипати. натерти, вкласти у тару. І так – усіма шматками сала до останнього  тугенько заповнити ємність.

Інгредієнти для приготування розсолу для засолювання:

  • вода – 1 літр;
  • сіль – 1 ст. лож.;
  • листочки лаврові – 2-3 шт.
  • спеції – за смаком.

Для розсолу налийте воду у каструлю,  закип’ятіть її.  Потім додавайте сіль, лавровий лист і вказані у рецепті спеції. Добре перемішайте та почекайте, поки вода ще раз закипить. Вимикайте плиту та накривайте кришкою, а потім почекайте, поки готовий розсіл охолоне до температури 30-40°С.

Тепер теплим  розсолом акуратно заливайте сало, що у банці (чи у іншій тарі). Струмочок рідини, що ллється, повинен бути слабий, щоб спеції не змивалися із верхнього шару заготовки. Розсіл повинен покривати сало зверху на 2-3 см.

Хай сало разом із розсолом тепер зовсім остигає при кімнатній температурі. Віднесіть заготовку у прохолодну кімнату чи поставте у холодильник. Наприклад, таким місцем може бути і погріб чи балкон, якщо це зимній період.

Через тиждень соління із смачного сальця буде готовим. Злийте рідину, вийміть брусочки сала, обсушіть сухою серветкою. Обгорніть кожен у вощений папір та покладіть у холодильник. Частину заготовки, яку ви будете їсти набагато пізніше,  можна помістити у морозильну камеру.

Ту частину сала, що буде довше лежати у морозильному відділі холодильника – посипте ще раз спеціями. Через тиждень вони віддадуть аромат цій страві і сальце буде ще апетитніше та із гострим присмаком.

Солоне сало в розсолі з часником і спеціями

Що ж пора вже й спробувати домашню заготовку із сала. Візьміть  заморожений кусень, наріжте його на тарілку тоненькими шматочками, поки воно ще зостається примороженим.  І подавайте до обіду чи вечері. З солоним огірочком, на скибці запашного хліба, сало, заготовлене таким чином, буде ще м’якшим і смачнішим.

Щоб краще запам’ятати цей простий рецепт, ознайомтесь наочно із відео про приготування сала в розсолі з часником і спеціями. Доступно про нюанси рецепту  у розповіді Олександра Перікова. Всім смачного!