Апетитний шматочок свіжого сала на скоринці бездріжджового хліба – корисний й поживний початок нового дня. Хтось любить не товсте з прожилками сальце, а хтось – суцільно біле товсте і м’яке. Чи багато рецептів з додаванням сала ми знаємо? Елементарний – це той, що із засолюванням. Давайте його удосконалимо, щоб сало із м’ясною прослойкою чи без неї було ще смачніше та пікантніше. До вашої уваги домашній рецепт сала у розсолі із додаванням прянощів.
Інгредієнти: Болгарський перець, Вода, Кмин, Лавровий лист, Паприка, Сало, Сіль, Часник
Підготуйте продукти для засолювання:
- сало – шматок, який у вас є;
- довільна кількість прянощів: тмин, суміш різних перців, паприка та інші;
- пару часничин чи й більше.
Як солити сало в розсолі
Найперше – треба позбутися товстої шкірки сала. Акуратно відріжте її гострим ножем.
Поріжте сало таким чином, щоб частини були прямокутної форми – а точніше, брусочками розміром, приблизно, 15 на 5 см.
Почистіть часник та поріжте на дві-три частини, в залежності від того, який він крупний. Серцевинки зубчиків вийміть.
Краєм ножа прокрутити у шматочках сала невеликі отвори, куди добре вмішується пластинка часнику. Заповніть часником усе підготовлене сало.
Підготуйте глибоку ємність. Кусні сала густо посипайте сумішшю різних прянощів, та потім втирайте ті спеції з усіх боків. Кожен кусок – посипати. натерти, вкласти у тару. І так – усіма шматками сала до останнього тугенько заповнити ємність.
Інгредієнти для приготування розсолу для засолювання:
- вода – 1 літр;
- сіль – 1 ст. лож.;
- листочки лаврові – 2-3 шт.
- спеції – за смаком.
Для розсолу налийте воду у каструлю, закип’ятіть її. Потім додавайте сіль, лавровий лист і вказані у рецепті спеції. Добре перемішайте та почекайте, поки вода ще раз закипить. Вимикайте плиту та накривайте кришкою, а потім почекайте, поки готовий розсіл охолоне до температури 30-40°С.
Тепер теплим розсолом акуратно заливайте сало, що у банці (чи у іншій тарі). Струмочок рідини, що ллється, повинен бути слабий, щоб спеції не змивалися із верхнього шару заготовки. Розсіл повинен покривати сало зверху на 2-3 см.
Хай сало разом із розсолом тепер зовсім остигає при кімнатній температурі. Віднесіть заготовку у прохолодну кімнату чи поставте у холодильник. Наприклад, таким місцем може бути і погріб чи балкон, якщо це зимній період.
Через тиждень соління із смачного сальця буде готовим. Злийте рідину, вийміть брусочки сала, обсушіть сухою серветкою. Обгорніть кожен у вощений папір та покладіть у холодильник. Частину заготовки, яку ви будете їсти набагато пізніше, можна помістити у морозильну камеру.
Ту частину сала, що буде довше лежати у морозильному відділі холодильника – посипте ще раз спеціями. Через тиждень вони віддадуть аромат цій страві і сальце буде ще апетитніше та із гострим присмаком.
Що ж пора вже й спробувати домашню заготовку із сала. Візьміть заморожений кусень, наріжте його на тарілку тоненькими шматочками, поки воно ще зостається примороженим. І подавайте до обіду чи вечері. З солоним огірочком, на скибці запашного хліба, сало, заготовлене таким чином, буде ще м’якшим і смачнішим.
Щоб краще запам’ятати цей простий рецепт, ознайомтесь наочно із відео про приготування сала в розсолі з часником і спеціями. Доступно про нюанси рецепту у розповіді Олександра Перікова. Всім смачного!