Рецептів маринування помідор безліч, але у кожної сім’ї є свої улюблені заготовки. Солодко-гострі помідори мариновані часточками приголомшливо смачні. Діти обожнюють цю заготовку, з’їдаючи, при цьому, все: починаючи від томатів та часнику з цибулею і закінчуючи розсолом. У своєму рецепті детально розповім як зробити таку закуску з помідор, а покроково зроблені фото проілюструють приготування.
Інгредієнти: Вода, Кріп, Лавровий лист, Листя хрону, Оцет, Петрушка, Помідори, Рослинна олія, Сіль, Цибуля, Цукор, Часник, Чорний перець горошком
Відразу скажу, що я люблю маринувати такі помідори невеликими 700 грамовими баночками, щоб відкрити – і відразу з’їсти. До того ж, в баночках такого обсягу виходить набагато більше маринованої цибулі та часнику, ніж, наприклад, в трилітровій банці. А в моїй родині ці «хрустяшки» розходяться в першу чергу.
Як маринувати помідори з цибулею і часником
Насамперед, готуємо маринад. Загальне правило таке: на 1,2 літра води знадобиться 2 столові ложки солі, 6 столових ложок цукру, 1 лавровий лист і 7 горошин чорного перцю. Сіль і цукор беремо без гірки. Для цього, пальцем проводимо по краєчку ложки, щоб зняти зайве. На банку в 700 грам іде, приблизно, 300 грам розсолу. У мене три таких банки, тобто, однієї порції розсолу мені вистачить. Якщо ви маринуєте томати вперше і боїтеся, що маринаду може не вистачити, то, щоб зняти нервову напругу, зробіть, на перший раз, подвійну дозу маринаду. Так буде спокійніше! ?
Отже, ставимо каструльку з водою на плиту, додаємо сіль, цукор і спеції. Як тільки маринад закипить, вимикаємо плиту і чекаємо поки він охолоне. Заливати заготовку будемо теплим маринадом. Цей спосіб дозволяє також маринувати помідори цілими так, щоб вони не лопалися.
Поки остигає маринад, займемося наповненням банок. У підготовлені чисті банки укладаємо частину листів хрону, невелику парасольку кропу і гілочку петрушки.
Для смачних помідорів іншої зелені і не потрібно. Хоча, можна додати, наприклад, пекучий перець, листя вишні або смородини.
Чистимо часник. Бажано взяти зовсім свіжу головку – з грядки. Кожен зубчик розрізаємо навпіл. Цибулю ріжемо кільцями. Вимиті і вже сухі помідори розрізаємо навпіл. Необхідно щоб всі томати були невеликого розміру, міцні і не перезрілі.
Наповнюємо банки часточками помідор, чергуючи їх з цибулею і часником. Кількість часнику і цибулі на банку не вказую тому, що у кожного свої переваги в цих добавках. Хоча, як на мене, то зіпсувати помідори часником і цибулею просто неможливо. ?
І так, маринад охолонув, він не холодний, але і не окріп. Розливаємо його по банкам з томатами до самого верху. У кожну баночку додаємо по 1 чайній ложці рослинної олії і 9% оцту. Якщо ви закручуєте банки більшого розміру, то дотримуйтесь пропорцію.
Закриваємо банки кришками і ставимо стерилізувати на 15 хвилин.
Готові помідори мариновані часточками дуже смачні. Сподіваюся, що вони, обов’язково, підкорять ваше серце, пройшовши через шлунок. ?
Зберігається така заготовка в будь-якому прохолодному місці, підвалі або льосі достатньо довго.