Солодка смоківниця – як правильно сушити інжир в домашніх умовах

Інжир (смоківниця) – це не просто екзотичний фрукт, а ще і джерело величезної кількості корисних речовин. В ньому є залізо, клітковина, кальцій. Тому інжир варто їсти регулярно. І щоб це зробити, можна його засушити. Зараз ми розкажемо про правила та нюанси сушки інжиру.

Скористайтеся ними і ви зможете смакувати цей неймовірно солодкий фрукт протягом усього року.

Плоди інжиру

Способи сушки інжиру

Є декілька способів, тому кожен може обрати той, який підходить саме йому.

Але який би з них ви не використали, завжди необхідно спочатку правильно вибрати і підготувати плоди.

Беріть тільки стиглий інжир. А стиглим є той, який сам впав з дерева. Інжир необхідно добре вимити, зразу ж видалити пошкоджені частини, бо коли ви його засушите, то вже не зможете цього зробити.

Стиглі плоди інжиру придатні до сушіння
Стиглі плоди інжиру придатні до сушіння

Також зразу ж треба визначитися, чи хочете ви мати солодку заготовку, чи надаєте перевагу натуральному смаку фруктів. Якщо хочете їсти солоденьке – тоді зробіть наступне.

Візьміть 3 склянки води, налийте в каструлю і доведіть до кипіння. Додайте 1 склянку цукру, добре перемішайте і варіть інжир в цьому сиропі протягом 7-10-ти хвилин. Не забувайте регулярно мішати масу лопаткою. Потім відкиньте ягоди на друшляк і добре обсушіть кожен плід. Після цього інжир можна сушити.

Сушка на сонці

Необхідно викласти фрукти на решітку, прикрити їх марлею, аби на інжир не сідали комахи, та поставити на сонці. Решітки використовують для того, щоб була хороша циркуляція повітря.

сушка

Для прискорення процесу плоди можна розрізати гострим ножем навпіл та покласти на решітку зрізом верх.

На сонці інжир треба сушити 4-6 днів, а потім нанизати його на нитку та повісити в тіні, аби він повністю досох.

Сушка в духовці

Плоди треба обов’язково викласти саме на решітку, а не на деко, бо якщо використати його, то вони не зможуть рівномірно обсохнути з усіх сторін. Якщо в решітці великі отвори і інжир падає – просто застеліть її марлею.

Виберіть мінімальну температуру нагріву та перевертайте плоди кожні 2 години. В духовці інжир сушиться 2-3 дні.

сушка

Сушка в електросушарці

Сушіння в електросушарці – це дуже зручний спосіб, який допомагає зберегти золотий колір, соковитість плоду та всі корисні речовини.

Спочатку треба розрізати інжир навпіл, розкласти на всі піддони сушарки і залишити мінімум на 10 годин. Якщо у вас великі плоди – сушка може продовжуватися довше. Час від часу міняйте піддони місцями, для рівномірного просушування плодів.

інжир

Зберігання сушеного інжиру

Інжир можна зберігати в мішечках з паперу або щільної тканини. Так плоди збережуть смак, соковитість і не почнуть зацвітати.

На інжирі може з’явитися білий наліт, але в тому немає нічого страшного – це кристалізований цукор, який виділяється під час сушіння.

І, наостанок, відео про те, як треба сушити інжир в електросушарці: