Смоква – це такий трохи сухуватий, але надзвичайно смачний, ароматний мармелад, схожий на яскраву пастилу. Її готували ще наші бабусі. З особливою кислинкою ця бабусина пастила виходить з калини. Рецепт приготування смокви в домашніх умовах простий.
Як заготовити смокву на зиму.
Спочатку варимо з калини повидло.
Потім перекладаємо його тонким шаром в змочений холодною водою посуд. Можна і на деко, покритий попередньо змазаним маслом пергаментом. Підсушуємо при відкритій духовці, розігрітій до 50-60 градусів.
Ще теплу смокву розрізаємо на брусочки або скочуємо в кульки.
Пересипаємо цукром або цукровою пудрою.
Зберігається смоква, як і варення, в обв’язаній папером скляній банці. Або в дерев’яному ящичку. Краще в сухому місці.
Смоква (пастила) – натуральні ласощі, заготовлені на зиму за цим рецептом, обов’язково порадують ваших домочадців. Ось побачите, що без неї не обійдеться жодне сімейне чаювання. А діти і зовсім будуть від цієї корисної солодощі в захваті.