Смоква або чоловічий мармелад з червоної горобини (пастила, сухе варення) – корисний рецепт смачної домашньої заготовки.

Смоква з червоної горобини це така корисна солодкість з перемелених і висушених плодів, яку люблять і дорослі, і діти. Таку смачну заготовку часто називають ще – сухе варення. Зустріла в мережі і таку назву цих ласощів як чоловічий мармелад. Чому саме чоловічий? Чесно кажучи, так і не зрозуміла.

Але, переходимо до суті. Всім бажаючим пропоную освоїти старовинний рецепт приготування смокви і дізнатися як зробити сухе варення своїми руками.

Ягоди червоної горобини

Для приготування смокви з червоної горобини підійдуть великі ягоди, які потрібно збирати після перших морозів. Якщо використовувати ягоди, не “побиті» морозом, вони будуть віддавати гіркотою і смоква не вийде смачною і солодкою.

Зібрані ягоди ретельно промити і укласти в каструлю, накривши її кришкою.

Далі, каструлю з підготовленими ягодами ставимо в розігріту до 50 градусів духовку. Приблизно через 5 годин ягоди стануть м’якими і їх з духовки виймають. Потім ягоди заливають водою, щоб тільки їх покрити, і ставлять на вогонь.

Розварені ягоди знімаємо з вогню і протираємо крізь густе сито. До отриманої маси додаємо цукор або мед з розрахунку 1 кг цукру на 7 кг отриманого пюре.

Все добре перемішати до розчинення цукру і знову ставимо масу на слабкий вогонь. Продовжуємо варіння, помішуючи, до тих пір, поки пюре не стане густим і не почне добре відділятися від дна.

Далі, викладаємо готову смокву на блюдо, попередньо змочивши його водою, і залишаємо на пару днів до висихання.

Підсохлу смокву нарізаємо кубиками і посипаємо цукровим піском або пудрою.

Далі, складаємо шматочки солодкої заготовки в скляну банку або глиняну посудину, вкриваємо щільно пергаментом і виносимо на холод для зберігання.

Взимку, смокву з горобини вживають в якості самостійної ласощі. Також, її можна використовувати для прикрас кондитерських виробів. Як бачите, приготування смокви досить просте, а ласувати нею із задоволенням будуть і діти, і дорослі.