Варення з агрусу називають «Царським варенням», так що, я не помилюся, якщо назву сироп з агрусу – «Божественним» сиропом. Існує безліч сортів окультуреного агрусу. Всі вони мають різний колір, розмір, рівень цукру, але характерний смак і аромат у них один. Для приготування сиропу можна використовувати будь-який сорт агрусу, головне – щоб він був стиглим.
Інгредієнти: Агрус, Лимонна кислота, Цукор
Багато хто пам’ятає, як в дитинстві нам доручали общипувати хвостики від ягід. Це було довго і жахливо нудно. Але не треба нікого мучити і залиште хвостики на місці. Просто вимийте ягоди і приберіть листочки.
На 1 кг агрусу:
- 1,5 кг цукру;
- 0,5 літра води;
- 1 ч.л. лимонної кислоти.
Перекрутіть агрус крізь м’ясорубку, або подрібніть блендером.
Злийте масу в каструлю, додайте води і поставте каструлю на плиту. Після закипання зробіть газ тихіше і варіть агрус 20-30 хвилин.
Тепер остудіть агрус і процідіть. Краще це робити в два етапи – на першому етапі прибираються великі насіння, шкірка і хвостики, на другому – більш дрібні частинки.
Хоча, другий раз можна і не проціджувати, але з двома проціджуваннями, сироп буде більш прозорий.
Вичавки відкладіть в сторону і не викидайте. Змішайте їх з цукром і зробіть з них пастилу . Це теж дуже смачно і корисно.
Проціджений сік знову влийте в каструлю, додайте цукор і зваріть сироп.
Коли сироп придбає потрібну густоту, додайте в нього лимонну кислоту. Агрус дуже схильний до бродіння, так що, подбайте про стерильність посуду, в який ви будете наливати сироп.
Сироп з агрусу потрібно зберігати в холодильнику, або в прохолодному місці, з аналогічним температурним режимом і не більше 12 місяців.
Чим хороший агрус і що можна з нього приготувати, дивіться на відео: