Смачний сироп з абрикосів: варіанти приготування абрикосового сиропу в домашніх умовах

Смачний сироп з абрикосів: варіанти приготування абрикосового сиропу в домашніх умовах

Ароматні і дуже смачні абрикоси є відмінною основою для приготування домашнього сиропу. Це десертне блюдо останнім часом стає все більш популярним, що не дивно. Застосування абрикосового сиропу досить поширене – це і змазування коржів для тортів, і добавка до млинців або морозива, і як наповнювач для домашніх коктейлів.

Способів приготування абрикосового сиропу досить багато. Сьогодні ми з вами спробуємо розібратися в найбільш популярних технологіях.

Вибір абрикосів

Для сиропу вбирають найбільш стиглі і максимально соковиті плоди. Якою б чистою не здавалася шкурка абрикосів, їх обов’язково миють і просушують на решітках.

Деякі рецепти приготування сиропу передбачають видалення кісточок і зняття шкірки перед приготуванням. Шкірку знімають, ошпарюючи абрикоси попередньо окропом. Ця процедура досить клопітка, тому в нашій добірці рецептів абрикоси в процесі готування чистити не потрібно.

Сироп з абрикосів

Варіанти приготування

Класичний рецепт абрикосового сиропу

Цей спосіб передбачає закладання фруктів в киплячий цукровий сироп. Кількість необхідних продуктів: на кілограм очищених абрикосів беруть 1 кілограм цукру і 300 мілілітрів води.

Спочатку промиті абрикоси розрізають на дві частини і звільняють від великих кісточок. Половинки плодів ще раз ділять навпіл і закладають четвертини в киплячу солодку масу. Вогонь одразу ж вимикають. Фрукти в сиропі залишають настоятися під кришкою протягом 5-6 годин. Після цього четвертини витягають шумівкою, а сироп знову кип’ятять. Таким чином, абрикоси закладають в окріп і дають охолонути природним способом 3-4 рази. Краще практикувати чотири заходи. Так сироп матиме максимально насичений смак. На завершення готування плоди викладають на сито і дають їм зтекти. Готовий абрикосовий десерт прогрівають на великому вогні протягом п’яти хвилин, і розфасовують по стерильним пляшечкам.

Сироп з абрикосів

Ця рецептура займає досить багато часу на підготовку. Щоб заощадити час, можна скористатися порівняно швидким рецептом.

Швидкий рецепт абрикосового сиропу

Два кілограми очищених і розрізаних на половини абрикосів заливають 500 мілілітрами води. Миску з продуктами ставлять на вогонь і варять 40 хвилин. Кришку каструлі тримають закритою, але періодично перемішують фрукти для більш рівномірного проварювання.

Після того як шматочки добряче розм’якнуть, їх починають проціджувати. Для цього на невелику каструльку встановлюють дрібне сито, зверху яке покривають марлевою тканиною. Абрикоси разом з рідиною пропускають через дану конструкцію, але м’якоть не перетирають, а дають їй самостійно зтекти. Це може зайняти від 2 до 4 годин. Якщо ж масу почати продавлювати ложкою, то сироп вийде каламутним.

В отриманий прозорий відвар додають цукор. Його знадобиться 600 грам на кожні 400 мілілітрів ароматного відвару. Щоб довести сироп до готовності, його проварюють на вогні протягом 15 хвилин. За цей час він встигне гарненько загуснути.

Сироп з абрикосів

Рецепт насиченого сиропу без додавання води

Для цього рецепта знадобиться тільки базовий набір продуктів: абрикоси і цукор. На кілограм стиглих соковитих фруктів беруть 1,3 кілограма цукрового піску. Абрикоси ріжуть дрібними шматочками і засипають цукром. Каструльку прикривають кришкою і відправляють на холод на 10-12 годин. За цей час фруктова нарізка дасть сік. Його буде не дуже багато, але цього буде достатньо, щоб маса на мінімальному нагріві не пригоріла. Найкраще використовувати для варіння каструлю з товстим дном і антипригарним покриттям.

Сироп з абрикосів

Прогрівають солодку масу з фруктами не більше 5 хвилин. Після цього вогонь вимикають, а абрикосам в цукрі дають охолонути. Надалі варіння продовжують по такому ж алгоритму. Загалом, кип’ятять абрикоси по 5 хвилин 4-5 разів. На завершення шматочки фруктів проціджують через сито, а сироп перед закручуванням в банки кип’ятять ще пару хвилин.

Якщо не видаляти шматочки абрикос з готового блюда, то сироп можна законсервувати разом з ними. Канал «Цікаві відео» докладно розповість вам про такий спосіб заготівлі абрикосів в сиропі

Сироп з кураги – сушених абрикосів

Сушені абрикоси також можуть використовуватися для приготування сиропу. Для цього на 100 грам кураги беруть півкіло цукру і півлітра води. Сухофрукти ретельно промивають і заливають холодною водою. Вода повинна бути саме холодною, а не гарячою або теплою. Абрикоси залишають набухати 3-4 години. Після цього миску з фруктами відправляють на вогонь. Водний настій при цьому не зливають. Варять абрикоси до готовності протягом 1,5 годин, а потім, подрібнюють блендером. Однорідній масі дають настоятися ще пару годин, а потім її проціджують. У відвар додають цукор і доводять сироп до готовності протягом півгодини на повільному вогні.

Сироп з абрикосів

Термін зберігання сиропу з абрикосів

Розлитий в стерильні банки, абрикосовий сироп може зберігатися від 12 до 24 місяців. Для збереження смакових якостей продукту, десерт зберігають в затемненому прохолодному місці.

Сироп з абрикосів