Щоб довгою, похмурою зимою ви не сумували за яскравим і теплим сонечком з його корисними і щедрими дарами, то вам, безумовно, стане в нагоді незвичайна і дуже смачна консервація з математичною назвою десяточка.
Інгредієнти: Баклажани, Болгарський перець, Вода, Оцет, Рослинна олія, Сіль, Цибуля, Цукор, Часник, Яблука
Але я пропоную вам не звичайний салат з баклажанів, а десятку з баклажанів з яблуками. Така заготовка, безумовно, сподобається всім, здивувавши своїм оригінальним смаком, і сумна зимова трапеза перетвориться в приємну подію. Пропоную всім бажаючим, використовувати мій простий рецепт з покроковими фото та зробити смачний салат десятку на зиму.
Для приготування заготовки, яку ще називають “Все по 10” необхідно підготувати:
- 10 солодких червоних перців;
- 10 баклажанів;
- 10 цибулин середнього розміру;
- 10 яблук твердих сортів;
- 2 головки часнику;
- 400 мл рослинного масла;
- 160 мл 9% оцту;
- 500 мл води;
- 70 гр солі;
- 150 гр цукру.
Як зробити салат-десятку на зиму з яблуками
Овочі попередньо треба помити. Далі, чистимо часник, у перцю вирізаємо плодоніжки, з баклажанів знімаємо шкірку, у яблука видаляємо серцевину.
Баклажани нарізаємо великими шматочками, перетираємо сіллю і ставимо під прес, щоб вийшла гіркота. Через півгодини промиваємо у воді.
Яблука і цибулю ділимо на 4 частини, перець нарізаємо широкими смужками.
Як виглядає кожен з перерахованих овочів після чистки і нарізки видно на фото.
Тепер, займемося приготуванням заливки для нашої десяточки: в каструлю виливаємо воду, олію, оцет, висипаємо сіль і цукор, доводимо до кипіння.
Висипаємо в маринад всі овочі, накриваємо каструлю кришкою.
Тушкуємо на невеликому вогні, періодично перемішуючи протягом 35 хвилин. Перемішуємо акуратно, щоб овочі зберегли свою форму. Відразу здасться, що сиропу мало, але в процесі варіння овочі пустять сік. На фото нижче видно як виглядає заготовка перед розкладкою в банки.
У попередньо стерилізовані банки насипаємо гарячий салат, закатуємо стерилізованими кришками, після чого перевертаємо і укутуємо теплою ковдрою.
З заявленої кількості продуктів маємо отримати близько 6 літрів смачного салату Десятка з баклажанів з яблуками.
Цей рецепт налічує не один десяток років і був перевірений ще моєю бабусею. Любов до себе він заслужив по праву своїм смаком і простотою: як за складом інгредієнтів, так і за способом приготування. Навчіться готувати заготовку на зиму і насолоджуйтеся незвичайним і смачним салатом з баклажанів “Все по 10”!