Домашній “сир” з моркви з лимоном і іншими прянощами можна приготувати в рік, коли урожай на солодкі і яскраві коренеплоди особливо гарний і морквина виросла соковитою, солодкою і великою. Така заготовка з моркви готується уварюванням морквяної маси з подальшим додаванням спецій.
Інгредієнти: Аніс, Кмин, Коріандр, Кріп, Лимон, Морква
Як же зробити цю оригінальну заготовку з моркви на зиму?
Взяти великі коренеплоди, очистити від верхнього шару і нарізати на шматочки.
Скласти 1 кг підготовленої моркви в казан для плову і влити 50-70 мл води, щоб маса при кипінні не пригоріла.
Варити на найменшій потужності до повного розм’якшення шматочків.
Потім, розчавити їх дерев’яним товкачем і уварити до густого стану.
У пюре з моркви додати 1 лимон, натертий на тертці разом з шкіркою, і пряні насіння на вибір: кріп, кмин, аніс, коріандр – всього 1 ч. л.
Масу повільно остудити до тієї температури, коли її можливо буде брати руками. Сформувати невеликі прямокутні шматочки, які за формою нагадують мило, і загорнути їх в марлю.
Розкласти цеглинки на обробній дошці, накрити другою дошкою і встановити гніт. Через три-чотири дні, коли сир підсохне і ущільниться, звільнити шматочки від марлі і обваляти в тому ж насінні, яке використовувалося раніше, або в висівках (пшеничних, житніх, вівсяних).
Смачний “сир” з моркви зберігати в такому місці, де немає вологи і прямого доступу світла.
Такі морквяні заготовки рекомендовані всім, але особливо вони корисні для людей, що мають певні проблеми зі шлунком, адже це відмінний дієтичний продукт.