Смачні цукати з айви – як зробити цукати в домашніх умовах.

Сонячна айва лише віднедавна почала завойовувати українські землі та наші кухні. Фрукт багатий на пектини, солі заліза, калію, фосфору і кальцію, вітамінами А, В, С, Е і РР і багато інших корисних речовин. Вона не надто смачна у свіжому вигляді, бо відрізняється яскраво вираженою терпкістю. А от готувати із неї солодощі — одне задоволення. Ми пропонуємо один із цікавих рецептів — айву у вигляді цукатів. З таким десертом у вас будуть незабутні вечори чаювання. Також їх можна класти у солодкий плов, прикрашати торти й солодкі пироги. Спробуйте цей домашній рецепт втілити самостійно. На ринку у другій половині літа є свіжа айва.

Як приготувати цукати з айви вдома.

айва

Процес приготування

Зваріть сироп у розрахунку 1-ої склянки води на 1,3 кг цукру.

Ретельно перемийте 1 кг стиглих плодів. Щоб видалити ворсинки, доречно застосувати чищення щіткою для видалення поверхневих ворсинок. Гострим ножем айву поріжте на тонкі скибки товщиною 1,5-2 см. При подрібнюванні плодів виймайте також серцевини із насіннєвими коробочками.

Поки ви нарізали плоди, мав закипіти сироп. Кожний шматочок фрукта занурте у солодку рідину. Та викладайте в окрему емальовану миску. Треба, щоб кожен шматочки айви обволік сироп. Відставте миску та накрийте великою серветкою на 12 годин, щоб сировина охолола та всотала цукор.

Коли пройшов цей час, можна миску з айвою ставити на плиту. Доведіть фрукт до кипіння. Зменште температуру кипіння та хай айва мліє близько 7-и хвилин. Перемішуйте обережно дерев’яною лопаткою.

Відставте гарячу масу з плити та чекайте повного охолодження. Потім повторіть процедуру нагрівання та кип’ятіння. Так робити 4 рази. Скибочки айви повинні стати напівпрозорими й щільними. Аромат теж розкриється приємними нотами фруктового саду.

Тепер айву треба відцідити через сито чи іншим зручним для вас способом.

Потім переходимо до просушування скибочок, що вже скоро стануть повноцінними цукатами. Викладіть масу у форму із підстеленим аркушем пергаменту. Якщо на вулиці спека сушіть айву на сонці. Якщо погода хмарна — доготуйте продукт у слабо прогрітій духовці.

Коли часточки айви перестануть прилипати до пальців вона готова до споживання. А щоб вона виглядала ще апетитнішою, пересипте її цукром. Можете дітям сказати, що це мармелад з айви дуже смачний і корисний! Якщо ви будете цукати їсти пізніше перекладіть її у скляну банку і тримайте закритою у прохолодній місцині.