Смачне солоне сало шпик – простий рецепт засолювання сала в домашніх умовах.

Ви купили так багато сала, та й не знаєте, що з ним робити – чи у морозилку покласти, чи у смалець перетопити? Ось вам на цей випадок оригінальний рецепт соленого сала, або ще, як його називають шпик. Приготувати самостійно не важко, навіть якщо ви не хизуєтесь великим досвідом в кулінарії. Головне, це ваше бажання та трішки зусиль. Також до цього потрібна кам’яна сіль. Занотуйте пропорції: до 15 кг сала приготуйте 1 кг солі. Або те ж саме, лише на меншу кількість: на 2 кг сала – приблизно 130 грам солі.

Як зробити шпик в домашніх умовах.

Візьміть ту кількість сала, з якої ви вирішили приготувати шпик. Обріжте з нього тверду шкуринку. Якщо сало з щойно отриманої свіжини, то треба викласти його у прохолодне місце. Визрівше сало ліпше годиться для подальших маніпуляцій, що перетворюють його на смачний солоний шпик. Через 1-2 дні приступайте до роботи та очищайте від шкуринки.

Для засолювання вам потрібний чистий дерев’яний ящик. Всередині вистеліть його пергаментним папером. Треба, щоб краї пергаменту визирали із ящика так, щоб потім ними можна було пригорнути вкладену сировину. Крім цього, коробку для засолювання треба підняти, поставити на якийсь поміст чи бруски, щоб повітря проходило не лише з боків, а й через дно.

У ящик висипте один шар солі, розподіліть по пергаменту, що на дні. Шматки сала середнього розміру пересипте з усіх боків сіллю та вкладайте у коробку. Між кожним шаром сала та і в порожнинах між куснями теж гарно потрусіть сіллю. На верхню частину сала солі висипте трохи більше.

Тепер пригорніть сало пергаментом, що звисав з боків. Закривати чимось не треба, бо продукт повинен “дихати”. Ви можете лише кілька паличок покласти для того, щоб листки не відгиналися.

Сало готується у такому стані до 14 днів, і раніше не готове для споживання. Ящик повинен стояти у прохолодному місці та без доступу прямого сонячного проміння. А через два тижні його можете куштувати.

Домашнє сало - шпиг

Сало, заготовлене у великому об’ємі у ящику, буде цінним продуктом на довгий час для усієї родини. Картопля, яєчня, перець та інші овочі, смажені на салі будуть ще поживніші та смачніші. Швидкі бутерброди з чорним хлібом, часничком, свіжою цибулькою чи гірчицею порадують у будь-який день. Чи треба викладати рівно порізані шматочки сала на святковий стіл? Можна, але краще зробити гарну намазку на хлібові із перекрученого шпика через м’ясорубку. Додайте часник і зверху сипніть щіпку зеленої цибулі й ваші гості не втримаються перед такою смакотою.

Рецепти засолювання сала у кожного народу мають свої секрети. Пропонуємо переглянути відео про приготування шпику по-угорськи з майстром-кулінаром Олегом Кочетовим.