Сливи мочені – рецепт незвичайної заготовки на зиму. Як мочити сливи за старовинним рецептом.

Якщо вирішили заготовити мочені сливи, то цей старовинний рецепт, перевірений роками. Розповіла мені його моя бабуся (жителька села), яка часто маринувала сливи цим способом. Хочу поділитися таким чудовим, смачним і зовсім не трудомістким рецептом незвичайної заготовки.

Для приготування страви нам потрібно:

  • Слива (найкраще для цього рецепта підходить сорт слив «Угорка») – 50 кг,
  • Вода -0,8 літра,
  • Цукор – 1 кг.,
  • Сіль – 400 – 500 грам,
  • Солод – 500 грам,
  • Порошок гірчиці – 50 -70 грам.
  • Запашні трави (листя м’яти, чорної смородини, вишні, так само можна додати материнку, селеру або пастернак)

Як зробити мочені сливи – покроково.

Для початку приготуємо тару. Мочені сливи в дубовій бочці будуть, звичайно ж, смачніші, але якщо такої у Вас немає, можна обійтися і будь-якою іншою ємністю для мочіння. Для цього рецепта підійде будь-який керамічний, скляний, емальований посуд великого розміру (тільки не алюмінієвий, щоб уникнути окислення).

Сливи, які Ви плануєте використовувати для цього рецепта повинні пройти ретельний відбір. Потрібно нещадно відкинути гнилі, пошкоджені і тріснуті плоди.

Потім, перебрані сливи ретельно помити під проточною водою.

Плоди слив складаємо в ємність для мочіння, пересипаючи їх запашними травами до смаку.

Потім, можна приготувати маринад. В окрему каструлю наливаємо воду, розчиняємо в ній цукор, покладений за рецептом.

Потім, так само розчиняємо сіль, солод і суху гірчицю.

Цю суміш потрібно прокип’ятити до повного розчинення інгредієнтів.

Отриманою гарячою сумішшю залити сливи.

А тепер відкрию Вам кілька своїх маленьких секретів. Якщо у Вас немає солоду, його цілком можна замінити житнім борошном. А замість цукру, я часто кладу мед. Правда, збільшую його кількість на 40%, тому, що цукристість у меду нижча, ніж у цукру. Зате мед, додасть готовим сливам дуже цікавий і приємний медовий смак і аромат.

Після того, як розчин вже залитий в бочку зі сливами, потрібно покласти зверху бавовняну серветку, а на неї покласти кружок (з дерева або пластмаси) і гніт. При правильному розташуванні вантажу над кругом має виступати близько 4 сантиметрів розсолу.

Так, сливи потрібно витримати 6-8 діб при температурі повітря 18-20 °С. Це потрібно для того, щоб запустився процес зброджування. Потім, бочку потрібно винести в холодне місце. Через місяць сливи можна їсти.

Зливи мочені

Думаю, що якщо Ви заготовите мочені сливи за цим стародавнім рецептом, то взимку, відкривши бочку, не пошкодуєте про витрачені зусилля. Адже їх можна їсти як самостійну страву, а можна і додавати в різні салати. Розсіл же виходить такий смачний, що його можна пити замість компоту або квасу.